4 faktorer som påvirker renten på forbrukslån

|Posted by | Forbrukslån
Tags: , ,
faktorer som påvirker renten på forbrukslån

Et forbrukslån kan hjelpe deg med å pusse opp bad og kjøkken når du trenger det. Men visste du at det finnes faktorer som påvirker renten på forbrukslån?

Vet du hvilke faktorer som påvirker renten på lånet ditt? Vi i Samlino.no har tatt en titt på hva bankene ser etter når et lån skal godkjennes og renten skal settes.

Ulike personer kan få ulike lånebetingelser, selv om de har lån i samme bank. Betingelsene du får på lånet settes på bakgrunn av individuelle faktorer. Noen faktorer er det vanskelig å gjøre noe med, mens andre faktorer har du kontroll over.

Din kreditthistorie og nåværende gjeld

Når du søker om et lån vil banken foreta en kredittsjekk av deg. Banken vil sjekke om du har kontroll på dine faste utgifter som husleie, strøm eller forsikringer ved å sjekke om du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Dersom du derimot har en god kreditthistorie med gode betalingsvaner, er det større muligheter for at du vil få gode rentevilkår.

Banken vil også sjekke om du har gjeld fra før, og hvilke type gjeld du har (eksempelvis boliglån, studielån eller forbrukslån). Har du for eksempel gjeld i form av forbrukslån eller kredittkortgjeld, kan det svekke dine muligheter til å få gode vilkår på lånet ditt.

Likevel vil enkelte banker se det som positivt at du tidligere har fått et forbrukslån innvilget. Dette fordi andre banker har sett deg som en pålitelig betaler når de har gitt deg lånet, og at du er i stand til å tilbakebetale lånet i tide. Du bør likevel ikke ha for mye forbrukslån siden dette øker risikoen for at du ikke evner å betale regningene dine.

  • Dette gjør du når du mottar inkassovarsel i posten!

Alder

Vær oppmerksom på at en lønnsforhøyelse hos din arbeidsgiver, eller bare det at du blir eldre er faktorer som kan hjelpe deg med å få en lavere rente på lånet. Banken eller lånegiveren vil dermed kunne se deg som mer pålitelig og betalingsdyktig. Teorien er at jo eldre du er, desto mer økonomisk ansvarlig er du.

Arbeid og utdanning

Banken eller lånegiveren vil sjekke ditt nåværende arbeidsforhold og om du har fast inntekt.  De vil dermed se om du er i stand til å betale lånet ditt tilbake. Er du for eksempel arbeidsløs eller trygdet, vil banken se det som en risiko å låne deg penger.

Banken eller lånegiveren vil også sjekke din utdanningsbakgrunn. Dette på grunn av din fremtidige betalingsevne og dine muligheter til å komme ut i fast arbeid. Med en god utdanning kan banken se deg som en fremtidig tilbakebetaler de kan stole på.

Dine faste inntekter og utgifter

Når du sender en lånesøknad til banken, vil banken spørre om informasjon om din bosituasjon og sivilstatus. Banken kan spørre om du eier eller leier, om du er gift eller enslig og hvor mange hjemmeboende barn det er i hjemmet. På den måten kan banken anslå hvor mye du sitter igjen med etter at utgiftene er betalt.

Poenget er at du skal ha nok igjen per måned til å nedbetale lånet du søker om, i tillegg til en sikkerhetsmargin.

La oss si at du har en inntekt på 20.000 kroner i måneden etter skatt, og 15.000 kroner i faste utgifter. Du vil dermed ikke få et lån som krever nedbetaling på 6.000 kroner pr måned.

forbrukslån

Kan jeg få bedre rente på forbrukslånet?

Det er fortsatt ikke for sent å vise banken at du kan være en pålitelig og troverdig tilbakebetaler. Du kan faktisk forbedre din kredittscore ved å nedbetale smågjeld du måtte ha.

Vær også oppmerksom på at betalingsanmerkninger forsvinner etter fire år.

Du kan også vurdere å refinansiere dine smålån. Med refinansiering av smålån menes at du tar opp et nytt forbrukslån for å innfri gammel forbruksgjeld eller kredittkortgjeld. Du kan dermed oppnå bedre betingelser hos en annen lånegiver i form av lavere renter og lavere månedlige nedbetalinger.

Har du fått lest denne:? Reduser nedbetalingstiden med refinansiering

Du kan dermed følge disse punktene for å forbedre renten på forbrukslånet. Tenk deg også godt om hvis du trenger å ta opp et forbrukslån. Hvis du tror at det kan bli vanskelig å betale tilbake det du skylder bør du kanskje ikke søke om et forbrukslån.

Ikke glem å ta en titt her:  Forbrukslån- Fordeler og ulemper