Arbeidsledig? Slik håndterer du privatøkonomien

|Posted by | Refinansiering
Tags: , , , ,

Vanskelig og krevende å være arbeidsledig

Uansett om du nylig mistet jobben eller har vært arbeidsledig over en lengre tid, kan en slik periode være både vanskelig og krevende. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du best kan håndtere din personlige økonomi som arbeidsledig. 

Ifølge Dagens Næringsliv var det i august til sammen 89.600 personer registrert som helt «arbeidsledig» eller «arbeidssøker» hos NAV. 89.600 er 9.300 færre enn på samme tid i fjor. Til tross for at arbeidsledigheten minker, er det altså fremdeles mange som står uten jobb. 

Som arbeidsledig får du utbetalt 62,4 prosent av lønnen du hadde, eller maksimalt 346.000 kroner i dagpenger fra NAV. Mange får dermed halvert inntekten over natten som arbeidsledig, og kan bli nødt til å se seg om etter alternative økonomiske løsninger.

Få oversikt og kontroll

Til tross for et trangt arbeidsmarked, er bare 4% av oss bekymret for å miste jobben innen de neste 12 månedene. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at dette tallet uttrykker at vi har lett for å tenke og tro at ting skal gå godt. Hun argumenterer for at flere bør ha en plan B, og vurdere hvordan ting blir seende ut økonomisk dersom man blir arbeidsledig.Viktig å ha en plan B

Sett opp budsjett

En god måte å ta grep om privatøkonomien på er å sette opp et realistisk budsjett. Hold deg til det, så godt det lar seg gjøre. Pengebruken må planlegges.

Er man vant til å ha en stabil inntekt, er man gjerne også vant til å kjøpe varer og tjenester uten å tenke så mye over hva det koster. Slike økonomiske vaner er kanskje ikke enkle å endre på, men i denne situasjonen er man rett og slett nødt til å endre disse vanene.

Still deg selv spørsmålet om hvor lite du kan klare deg selv på i måneden, og tenk på dette som en kortere periode av livet hvor du skal være ekstra varsom med pengene dine. Baser budsjettet på beløpet du vil få i dagpenger, og se gjerne etter andre muligheter for å få inntekter.

Det er eksempelvis mulig å selge unna ting du ikke trenger på Finn. Utover dette er det mye å spare på å si opp dyre abonnementer som Netflix og Spotify. Vurder også avtalene dine for strøm og mobil – kan du få det billigere?

Refinansier dyr gjeld

Ifølge Dagens Næringsliv har nordmenn en samlet gjeld på 3.000 milliarder kroner. Sannsynligheten er dermed stor for at mange har utestående gjeld i det de mister jobben. I en slik situasjon er det ekstra viktig å få en god oversikt og kontroll over gjelden.

Nedbetaling av gjeld og håndtering bør bli stående høyt på prioriteringslisten din, selv om du har mindre penger tilgjengelig nå enn tidligere. Dette er en dyr utgift som det er verdt å bli kvitt så raskt som mulig.

Dersom gjelden din består av flere dyre smålån spredt utover hos ulike kreditorer, er det spesielt viktig å få oversikt over gjelden og samle den med et refinansieringslån. 

Visste du at….

Ved å refinansiere dyr kredittkortgjeld og andre smålån kan du spare en betydelig sum hver eneste måned? Med kun én kreditor, én rente og én forfallsdato å ta hensyn til, vil det også bli lettere å oppnå en god oversikt over din personlige økonomi.

Helt gratis og uforpliktende


Lån som arbeidsledig?

Å ta opp et lån mens du er arbeidsledig bør kun vurderes dersom det er absolutt helt nødvendig. Selv om lånet kan oppleves som en lettelse, er det samtidig en økt økonomisk belastning på en allerede sårbar situasjon. Vi fraråder derfor at man gjør dette. Samtidig krever de fleste banker krever at du har en fast inntekt når du søker lån. De ønsker også gjerne å se lønnsslipp for de tre siste månedene før de innvilger din søknad om forbrukslån. Dermed kan det bli en utfordring å skaffe seg lån som arbeidsledig. 

Ser du deg nødt til å ta opp et usikret lån bør du se over budsjettet ditt og ikke låne mer enn høyst nødvendig. Sørg for en så kort nedbetalingsperiode som mulig, da nedbetalingstiden vil ha størst innvirkning på totalkostnaden av lånet ditt. Velger du en lang nedbetalingsperiode er det viktig at du forsøker å betale ned så mye på lånet når du får deg jobb igjen.

Å ta opp lån som arbeidsledig vil medføre en økt økonomisk belastning på en allerede sårbar situasjon

Vær strukturert og proaktiv

Når man mister jobben kan det være lett å bli demotivert, men i denne vanskelig perioden er det veldig viktig å holde motet oppe. Faktisk er det slik at de aller fleste som mister jobben i Norge får seg en ny jobb innen tre måneder.

Søk på mange jobber og ikke gi opp dersom du får noen avslag. Gjør ditt beste for å følge budsjettet ved å leve så billig som mulig og spare penger der du kan. Før du vet ordet av det er du tilbake i arbeid med fast inntekt!