Betal mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen!

|Posted by | Kredittkort, Refinansiering
Tags: , , , ,

Betal mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen!

Finanstilsynet kom mai i fjor med nye retningslinjer for fakturering av kredittkort. Disse har medført at kortselskapene i hovedregel skal føre opp total utestående kreditt på kredittkortfakturaen, en praksis ulik fra tidligere.

Tidligere har det vært vanlig at kortutstedere sender ut en faktura på omkring 250 kroner i måneden, eller tre prosent av det utestående beløpet. Å gå bort fra dette, har vært et steg i riktig retning. På denne måten vil kundenes totale nedbetalingstid og rentekostnader reduseres. Samtidig vil også potensialet for at at kortbrukere ender med gjeldsproblemer minke. Hvorvidt reglene etterleves fullstendig av bankene er forøvrig ikke klarert per dags dato, ifølge Finanstilsynet.

Selv om retningslinjene skal gjøre din totale kreditt tydeligere, skal du likevel ha mulighet for å avtale et lavere beløp å betale. Det skal fremdeles også oppgis hvilket beløp som minimum må betales.

Med denne artikkelen ønsker vi å understreke viktigheten av å betale mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen. Å la kredittkortgjeld stå og forrente seg, kan fort bli dyrt. Derfor bør man aller helst betale kredittkortfakturaen i sin helhet hver måned, før rentene løper. Dersom du ikke har økonomisk kapasitet til dette, er refinansiering et godt alternativ for å raskere nedbetale din gjeld til en gunstigere lånerente.

Minstebeløpet akkumulerer din gjeld

Dersom du til stadighet betaler minstebeløpet etter at den rentefrie perioden er utgått, vil gjelden din akkumuleres. Det påløper nemlig rentes rente på kreditten. Det er derfor viktig å alltid betale ned så mye av kredittkortgjelden som mulig.

I Norge har 313.000 personer med kredittkortgjeld i snitt 60.440 kroner i minus på kortet, viser tall fra Statens Institutt for forbruksforskning. Undersøkelser fra Finanstilsynet viser at en av fire kun betaler minimumsbeløpet på fakturaen hver måned.

Ifølge våre beregninger, vil det ta deg hele 17 år å nedbetale en gjeld på 60.000 kroner – hvis du kun betaler minstebeløpet. Kredittkortenes høye renter, gjerne på omkring 20 prosent eller mer, gjør at du som kortbruker i dette tilfellet ender med å betale tilbake det dobbelte av det du i utgangspunktet benyttet av kreditt.

Les mer: Hva er rentes rente?

Litt mer er bedre enn minstebeløpet!

I vårt eksempel ovenfor, hvor det vil ta deg opptil 17 år å bli gjeldfri, kan du med en liten økning på 350 kroner hver måned i stedet forkorte nedbetalingstiden med hele 10 år. Dersom du ikke alltid mulighet til å betale ned hele kredittkortgjelden innen forfall, anbefaler vi at man sammenligne rentevilkårene på kredittkort, for å finne kortet med lavest effektiv rente.
 

Bli kvitt gjelden raskere med refinansiering

Hvis du ikke har økonomisk kapasitet til å betale utestående beløp på kredittkortfakturaen fullt ut, vil det være gunstig å refinansiere kredittkortgjelden.

Ved å overføre kredittkortgjelden din til et forbrukslån kan du få bedre rentevilkår. Dette vil i sin tur føre til en enda kortere nedbetalingstid, da du får muligheten til å betale mer i månedlige avdrag. Gjelden din vil med andre ord reduseres mye raskere enn tidligere.

Tabellen nedenfor gir deg oversikt over fire ulike leverandører som tilbyr refinansiering. De ulike låneeksemplene i tabellen er satt ut i fra et beløp på kr 150.000 med en nedbetalingsperiode på 3 år. På våre sammenligningssider får du en bred oversikt over flere refinansieringslån i markedet.

Refinansieringslån
Nominell rente Effektiv rente Terminbeløp Total tilbakebetaling
skandiabanken 9,40% 9,82% kr 4.798 kr 172.736
bnbank 9,90% 11,30% kr 4.894 kr 177.121
bbfinans 11,92% 13,81% kr 5.054 kr 182.943
yabank 14,05% 15,94% kr 5.191 kr 187.778