5 ganger du ikke bør betale med bankkort

|Posted by | Kredittkort
Tags: , , ,

5 ganger du ikke bør betale med bankkortet

Det er flere kjøpssituasjoner hvor du bør være nøye med hvilket kort du velger å benytte. I denne artikkelen tar vi for oss 5 konkrete tilfeller hvor du ikke bør betale med bankkort, men i stedet burde trekke kredittkortet opp fra lommeboken.

Fordelen med å betale med kredittkort er mange. Blant annet kan du vende deg mot banken som utsteder kortet derlinkedsom du har kjøpt en tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med betydelige feil, blir dobbeltbelastet eller trukket for feil beløp. Dine rettigheter og trygghet ved kredittkortbruk er nedfelt og regulert i Finansavtalelovens paragraf 54b.

Usikker på forskjellen på bankkort og kredittkort?
Trykk her for å bli bedre kjent med forskjellene!

1. Flybilletter

En hovedregel man ikke bør glemme er at man er bedre dekket når man kjøper flybillett med kredittkort overfor vanlig bankkort. Ikke bare gjelder Finansavtaleloven. Flere kredittkort inkluderer også gratis reise- og avbestillingsforsikring, så lenge over halvparten av billettkostnadene betales med kredittkortet.

Har du betalt for flybilletter med bankkort, har du få rettigheter dersom ikke alt går etter planen. Med mindre du har tegnet en tilleggsforsikring i forbindelse med kjøpet, har du ingen garanti om refusjon av beløpet du har betalt dersom tjenesten ikke leveres.

Selv om det er sjeldent at flyselskaper går konkurs, har man opplevd at dette skjer. Et eksempel er Spanair som for noen år siden gikk konkurs. Her sto flere nordmenn igjen med ubrukelige flybilletter kjøpt og betalt med bankkort. Dermed var det også flere som ikke hadde krav på erstatning.

 

2. Netthandel

En av de store fordelene med kredittkort er at man ikke utsetter egen bankkonto for direkte risiko når man handler. Derfor anbefaler blant annet forbrukerøkonomer at man alltid benytter kredittkort når man bestiller varer på nettet. For selv om netthandel både har blitt vanligere og enklere, er det ikke helt uproblematisk for nordmenn å klikke varer hjem fra internasjonale nettsider.

Vær også oppmerksom på at enkelte kredittkort gir deg enda flere fordeler når du handler på nettet. Ved å bruke bestemte kredittkort med cashback på nett kan du få opptil 20% av kjøpet – rett tilbake i lommeboken.

Forbrukerøkonomer anbefaler kredittkort for en trygg netthandel

3. På og under reisen

Kredittkort ansees som det sikreste betalingsmiddelet når man er i utlandet. Dette gjelder uansett om man eksempelvis er på ferie eller reiser i forbindelse med jobb.

Hvis et betalingskort havner i hendene på feil mennesker, kan det dessverre fort bli tomt på konto. Husk at du står tryggere dersom det er kredittkortet som har blitt stjålet. Dette er fordi det ikke er dine penger som blir stjålet. Om man får pengene tilbake vil variere fra sak til sak og bank til bank da det ved kortsvindel vurderes hvor uaktsom man har opptrådt.

Enda en fordel man får ved å betale med kredittkortet på og under reisen er at man i ettertid kan gå over transaksjoner på konto. Dersom man oppdager noe som ikke stemmer kan man ta kontakt med banken og opplyse om dette. Dersom dette er tilfelle blir kortet sperret og kontoen stengt. Har man har opptrådt aktsomt, skal man få pengene tilbake.

4. Leiebil

Betaler du for leiebil med et bankkort, kan det blir en dyr affære dersom du er uheldig og gjør skade på bilen. I dette tilfellet må du nemlig regne med å betale store beløp i egenandel til bilutleierne. Vær oppmerksom på at dette ofte er på tross av å ha forsikring på leiebilen.

Her kan du spare et stort beløp dersom du har betalt med et kredittkort som inkluderer egenandelsforsikring. I tillegg kan du spare penger på leiebil ved å betale med et kredittkort som gir rabatt på nettopp dette. Faktisk inkluderer så mange kredittkort rabatt på leiebil at det er lettere å nevne de som ikke gjør det.

Spar tusenvis av kroner på mat - husholdningens største utgiftspost

5. På dagligvarer

Mat er blant de største utgiftspostene i en husholdning – de aller fleste familier bruker hundretusenvis av kroner i året på mat. Samtidig er det også her det er størst sparingspotensiale. Ved å velge matvarer i en rimeligere prisklasse vil man naturligvis spare penger, men hvorfor ikke benytte et kort som gjør totalsummen rimeligere i kassen hver gang du handler? Betaler du med bankkortet hver gang du er på matbutikken kan du gå glipp av flere tusen kroner i året.

Flere kredittkort tilbyr cashback på dagligvarer. Avhengig av utgiftenes størrelser i året, kan man potensielt spare helt opptil kr 6.000 i året.

Helt gratis og uforpliktende

 

Forskjellen på kredittkort og bankkort

Bankkortet, som også blir omtalt som debetkort, skiller seg betydelig fra kredittkortet. Bruker du kredittkort akkumuleres det en lånesum når du handler. Pengene som trekkes er med andre ord ikke dine – de lånes i kjøpsøyeblikket og en bestemt periode fremover. I motsetning til dette er det dine egne penger som øyeblikkelig trekkes fra bankkortet når du handler med det.

Alle kredittkort har en rente- og gebyrfri periode frem til regningen forfaller. Denne perioden varierer, men er som regel opptil 45 og 50 dager. Vær oppmerksom på at det ofte gjelder egne regler hvis du skal ta ut penger i minibank.

I Norge får du kredittkort fra Visa, MasterCard, American Express og Diners. Likevel er det ikke slik at betalingskort er kredittkort så fort VISA eller MasterCard-logoen er å finne på forsiden av kortet. De fleste bankkort er nemlig kombinerte kort med debetkortfunksjonalitet fra et internasjonalt kortsystem, for eksempel Visa og i økende tilfeller MasterCard. At et kort har et av disse internasjonale logoene betyr at det er tilrettelagt for kjøp på nett og utenlands.

Skjermbilde 2017-07-04 kl. 09.57.54