Budsjettmal: Slik setter du opp et godt budsjett

|Posted by | Diverse
Tags: , , , , , ,

Budsjett: Slik setter du opp et godt budsjett med budsjettmal

Mangler du en god budsjettmal? Et godt budsjett er nøkkelen til å få oversikt over hva pengene dine går til i dag, slik at du fremover får økonomisk stålkontroll. Vi hjelper deg å sette opp et solid og godt budsjett – last ned vår gratis budsjettmal i dag! 

Selv om vi ikke har en norsk versjon for det engelske sitatet «when there’s too much month at the end of your money», så betyr ikke det at nordmenn ikke har følt på dette før. Kanskje merker du en lei tendens til dette oftere enn du skulle ønske? Dette er et tydelig tegn på at du bør skape en bedre balanse mellom inntektene og utgiftene dine med et godt budsjett.

Psst! Vi har laget en budsjettmal som gjør alt arbeidet for deg. Her er det bare å fylle inn alle dine inntekter og utgifter – og voilá, du får oversikt over hvordan det står til med din personlige økonomi.
Trykk her for å komme direkte den nedlastbare filen lenger ned i artikkelen!

Med en god budsjettmal unngår du bunnskrapt konto

Det er ikke lønnen din som gjør at du nødvendigvis har dårlig råd – det er forbruksvanene og prioriteringene dine. I en undersøkelse utført av Storebrand i 2015 kom det frem at annenhver nordmann ofte eller av og til går tom før neste lønning.

Denne tendensen er gjerne preget av at forbruket styres som en bensintank: full fart når lønnen er på konto, bråbrems noen uker senere. Senere er det på’n igjen, fra og med neste lønningsdag. Lite blir lagt av til sparing, og ikke minst blir man svært sårbar for uforutsette utgifter.

Den beste måten for å komme seg ut av denne negative spiralen er definitivt gjennom å sette opp et månedlig budsjett, etterfulgt av tett oppfølgning av dette.

Slik setter du opp et godt budsjett med en god budsjettmalBudsjett: Last ned vår gratis budsjettmal!

Trinn 1: Sett deg et eller flere økonomiske mål

Hva ønsker du å få ut av å budsjettere? Med en komplett budsjettmal foran deg har du alle muligheter for å lykkes, men det for at det skal skje må den brukes konsekvent. All innsats er lettere å holde gående dersom du har riktig motivasjon og en gulrot i enden.

Drømmer du for eksempel om å få råd til den solfylte ferieturen lenger frem i tid, eller ønsker du å spare nok egenkapital til huskjøpet? Kanskje har du ikke nok penger på bufferkonto og bør sette penger til side for å øke din økonomiske trygghet.

Grunnene kan være mange. Uansett hva målet er bør du ha det tydelig foran deg. Det kan også være en god idé å inndele ditt økonomiske mål i mindre realistiske mål, enten hver uke eller måned. På denne måten virker målet oppnåelig, samtidig som du raskere vil se effekten av dine valg og prioriteringer.Sett deg et eller flere økonomiske mål

Trinn 2: Budsjetter inntekter og utgifter

Ta først en gjennomgang av dine inntekter. Jobber du, har du utleiedel i huset, investerer du i aksjer? Alle dine månedlige inntekter skal inkluderes i ditt budsjett.

Deretter går du videre til dine utgifter. Det lønner seg å være helt ærlig med seg selv når budsjettet settes opp. Har du glemt å legge til alle de faste kostnadene som går til bil? Er du sikker på at du ikke bruker mer penger på klær og kaffe i måneden? Du lurer dessverre ingen andre enn deg selv! Sett opp budsjettet så nøyaktig som mulig.

Den beste måten å få inn alle dine variable utgifter er ved å overvåke forbruket. Mange banker har i dag et budsjettverktøy liggende inne i nettbanken. Her får du en oversikt over hvilke kategorier pengene dine går til hver måned, etterfulgt av utgiftsstørrelsene. Dette kan du enkelt overføre til ditt eget personlige budsjett.

Et annet alternativ er å ta vare på alle kvitteringer og fakturaer, og deretter føre disse utgiftene manuelt inn i budsjettet. På tross av at dette er en mer tungvint løsning, vil du aldri få et bedre visuelt inntrykk av dine utgifter og eventuelle pengetyver!

Budsjetter inntekter og utgifter

Trinn 3: Få et fugleperspektiv

Med alle inntekter og utgifter ført inn i budsjettet vil du fort se hvordan det står til med økonomien din. Med dette får du også muligheten til å identifisere hvilke kostnader og dårlige vaner du kan kutte ut. Blir du overrasket over hvor mye penger som eksempelvis går til mat? Du er ikke alene! Den største utgiften i de aller fleste husholdninger, etter boutgifter, er mat. Her er det dermed et stort sparingspotensiale.

Planlegg matinnkjøpene dine, lag en ukentlig plan og handle én gang i uken. I tillegg bør du vurdere et kredittkort rettet mot kjøp av melk, smør og egg. Med kredittkort basert for dagligvarehandel kan du spare flere tusen kroner i året på nettopp et av dine største pengesluk i budsjettet. Med yA Kredittkort får du for eksempel markedets beste dagligvarerabatt med 3% på dagligvarer – uansett hvor du handler. Kombinerer du dette med Trumf-bonus, kan du spare enda mer. Du kan lese mer om dette smarte sparetrikset her.

Ikke gå glipp av denne: Beste kredittkort på dagligvarer i 2017


Trinn 4: Justér dine forbruksvaner

Gå gjennom ditt budsjett og justér der du mener det er mulig å justere. Bestem deg for hvor mye du egentlig ønsker å bruke på poster som mat, klær, helse, hygiene, fritid og reise i måneden.

Ta en titt på SIFO sitt standardbudsjett, som er et eksempel på hva fagfolk innen de ulike forbruksområdene mener inngår i et rimelig forbruk. Selv om du ikke nødvendigvis innretter deg fullt etter dette, kan det være et godt sammenligningsverktøy å måle eget budsjett opp mot når du justerer.

Hvordan vil du at din økonomiske situasjon skal være om to eller fem år? Gå tilbake til dine økonomiske mål fra trinn 1. Vil budsjettet ditt føre deg nærmere disse målene?

Hvis målet er å eie egen bolig om tre år må du spare jevnlig fremover. Derfor er det viktig at du prioriterer bort unødvendige utgifter. Sett for eksempel opp en egen post for sparing hvor du setter av penger til boligkjøp, bilkjøp og andre uforutsette utgifter. Å redusere faste utgifter kan være utfordrende, men det er likevel mye du kan gjøre med dine variable utgiftsposter. Klarer du å moderere de variable utgiftene dine er du på god vei til å nå dine økonomiske mål!

Lykke til!

Justér dine forbruksvaner