Hva er valutapåslag?

|Posted by | Kredittkort
Tags: , , ,

no-blog-whatiscurrencyfee-w11

Du har kanskje sett valutapåslag som en del av vilkårene i enten debet- eller kredittkortet ditt, men hva er egentlig dette og hvorfor tar bankene dette ekstra gebyret? 

Ikke så mange er klar over at det påløper et valutapåslag når du gjør opp i en annen valuta enn norske kroner.

Finnes i alle betalingskort

Valutapåslag er en prosentvis kostnad som du ilegges når du benytter kortet i utlandet. Alle norske kredittkort kommer med et valutapåslag når du handler varer i en annen valuta enn norske kroner. Dette påslaget er som regel 1,75% for de aller fleste kort, men noen kort har et valutapåslag på 1,95% eller 2%. Valutapåslaget medfølger ikke bare kredittkort – det gjelder også for debetkort.

Grunnen til at kortutsteder tar dette gebyret er for å dekke valutarisiko, avgifter til Visa og andre kostnader bankene har ved kortbruk i utlandet.Hva er valutapåslag?

I hvilke tilfeller gjelder valutapåslaget?

Dersom du betaler med kort og får en regning på 1.000 kroner etter et restaurantbesøk i utlandet, vil valutapåslaget medføre at du betaler 17,50 kroner ekstra til banken.

Den ekstra kostnaden for valutapåslaget gjelder uansett når du handler i en annen valuta enn NOK. Dette gjelder også når du handler på nett og bestiller varer hjem fra utlandet. Du kan ikke unngå valutapåslaget, med mindre du veksler til den lokale valuta før du handler. Dette er selvfølgelig bare en mulighet dersom du er i landet det gjelder og betaler kontant.

Ikke gå i valutafellen i utlandet

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk i utlandet. Det mange ikke vet er at de kan tape store beløp dersom de velger å betale i norske kroner når du drar kortet i bankterminalen. En tommelfingerregel når du betaler med kort i utlandet er å alltid velge valutaen i landet du befinner deg i.

Årsaken til at det kan bli dyrt å betale i norske kroner, er at du også sier deg villig til at en utenlandsk bank eller butikkjede setter omregningskursen. Denne kursen tjener neppe til din fordel. Ifølge Bergens Tidende har du i 98 prosent av tilfellene bedre vilkår hos din egen bank, enn hos en aktør du ikke har et aktivt kundeforhold til.no-inline-2

Unngå å ta ut penger i minibank med kredittkortet

Skal du ta ut penger i minibank i utlandet er debetkortet å anbefale. Det er som regel alltid billigere å bruke ved kontantuttak. De fleste tenker ikke over det, men svært mange banker tar høye gebyrer for kontantuttak i utlandet.

Gebyrene er ofte rundt 30 kroner pluss en viss prosent av det du tar ut. Det kan bli dyrt dersom man ikke er påpasselig med hva slags type betalingskort man bruker i minibanken. I løpet av en ferietur kan man legge igjen hundrevis av kroner i unødvendige gebyrer. Et annet problem med å ta ut penger med kredittkortet, er at du ikke har tilgang på rentefrie dager. Rentene løper fra uttakstidspunktet, noe som med andre ord ikke er helt gunstig.

Når du oppholder deg i utlandet anbefaler vi deg at du bruker kredittkortet til varekjøp og debetkort til uttak av penger fra minibank. Kredittkortet gir deg en ekstra garanti dersom du skulle være så uheldig å bli svindlet, eller dersom det er feil på varen eller tjenesten du har kjøpt. Med kredittkort kan du kontrollere regningen i etterkant og nekte å betale dersom noe viser seg å ikke stemme.