Kredittvurdering: 4 steg for å forbedre din kredittscore

|Posted by | Forbrukslån, Kredittkort
Tags: , , , ,

Kredittvurdering: Slik forbedrer du din kredittscore?En god kredittscore er ikke bare viktig når du skal søke lån. Det mange kanskje ikke vet er at det blir stadig vanligere å gjennomføre kredittvurdering i forbindelse med rekruttering og jobb. 

Uansett hva som medfører at du eventuelt kommer dårlig ut i en kredittsjekk i dag: denne scoren er ikke risset inn i stein. Det fullt mulig å komme bedre ut i en kredittvurdering, men det krever at man tar grep.

Dersom du i dag har dyr gjeld hos flere kreditorer som er vanskelig å bli kvitt – kredittkort, smålån, handlekonto eller avbetalingsordninger – kan refinansiering av gjelden i et eget og mer gunstig lån ha positiv uttelling på din økonomi. Du får oversikt og orden på økonomien med kun én kreditor, samtidig som du vil kunne spare et betydelig beløp hver eneste måned.

Helt uforpliktende og gratis

 

Derfor er kredittscore så viktig

Når du søker om lån eller kredittkort innebærer det at du blir kredittsjekket. Det har til og med også blitt vanligere å bli kredittsjekket når du søker jobb. Derfor er det konkrete situasjoner, gjerne viktige hendelser, som er avhengig av at du har en kredittscore som forteller kredittselskapet at du både er tillitsfull og en god tilbakebetaler.

Det er flere fordeler med å strategisk sikte mot å oppbygge en solid kredittscore. Sjansene blir eksempelvis større for å få drømmejobben, eller et lån den dagen behovet melder seg. Du får også bedre lånevilkår, noe som gjør selve lånet både enklere og billigere å betjene. Du får nemlig nødvendigvis ikke avslag på en søknad om lån med en dårlig kredittscore, men du kan ende opp med en høyere rente.Kredittvurdering: Viktigere enn mange kanskje tror

Årsaker til lav kredittscore

Det er flere grunner til at man ender opp med en lav kredittscore etter en kredittvurdering. For eksempel er det ingen hemmelighet at man i begynnelsen av 20-årene og utover har en lav kredittscore. Dette tiåret er for mange preget av hyppige adresseendringer og lave eller varierende summer nederst på lønnsslippen. I tillegg er den unge alderen i seg selv en av faktorene som svekker din kredittscore.

Kanskje har ikke alle regninger vært like enkle å betale i tide og i verste fall gått til inkasso? Da kan du forvente at kredittselskapene har oppført én eller flere betalingsanmerkninger, registrert i ditt navn. Dette vil ikke telle positivt i en kredittvurdering.

Les mer: Kredittsjekk: Dette betyr din kredittscore

1. Få en oversikt – hvordan står det til med din økonomiske helse?

Å bli kredittsjekket kan sammenlignes med en helsesjekk på din økonomi. På lik linje med at du går til legen for å finne ut hva som feiler deg når du ikke føler deg vel, bør du også ta en kredittsjekk av deg selv. Slik vil du få en oversikt over hva kredittopplysningsbyråene har registrert av personlige opplysninger om deg og din finansielle historikk. Er alt i orden, eller må det noen grep til for å få en sunnere økonomi?Opplysninger om betalingsanmerkninger er kredittopplysningsbyråene pliktig til å gi deg, helt gratis.Det er hvorvidt du er registrert med betalinganmerkninger som i utgangspunktet er interessant å finne ut av. Opplysninger om betalingsanmerkninger er kredittopplysningsbyråene pliktig til å gi deg, helt gratis.

Flere kredittopplysningsbyråer vet derimot å benytte seg av muligheten for å ta betalt for å utgi denne informasjonen. Unngå dette ved å direkte kontakte kredittopplysningsbyrået du ønsker å få innsyn hos. Deretter krever du innsyn i registrerte personopplysninger på ditt navn med hjemmel i personopplysningsloven – enkelt og greit. Dersom kravet fremmes slik, har de ikke lov til å kreve betaling av deg.

2. Rydd opp i betalingsanmerkninger

Har du betalingsanmerkninger, så er det grunnet uoppgjorte inkassokrav. Disse skal slettes så snart de er oppgjort. Med andre ord kan veien mot en bedre kredittscore være kort dersom du tilbakebetaler det du skylder.

Etter å ha gjort opp et inkassokrav, anbefaler vi å ta kontakt med inkassoselskapet og be dem slette anmerkningen manuelt. Gjør du ikke dette kan prosessen ta unødvendig lang tid. For ordens skyld bør du også sjekke om du har gamle betalingsanmerkninger. Det kan hende en anmerkning gjenstår, på tross av at kravet er gjort opp.

Ditt mål bør være helt blanke ark. Kredittselskapene anser nemlig at det er 10 ganger så stor sannsynlighet for at du vil pådra deg en betalingsanmerkning hvis du har hatt én før. Med dette i bakhodet er det ikke rart at aktive betalingsanmerkninger er en av faktorene som teller tyngst i utregningen av din kredittscore.

Rydd opp i betalingsanmerkninger

3. Sørg for en stabil inntekt

Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men en stabil lønn er det beste rent kredittmessig. Økning og reduksjon utover normal lønnsvekst vil telle negativt i en kredittsjekk. Det er naturlig at en nedgang i lønn vil påvirke kredittscoren din, da du både får lavere totalinntekt og fordi du får svingninger.

Du er kanskje derimot overrasket over å lese at en god lønnsøkning kan telle negativt for din kredittscore? Mer lønn tilsvarer bedre betalingsevne, men bankene har ingen garanti for at den høye lønnen er evigvarende. I tråd med at lommeboken blir tykkere, blir gjerne vanene dyrere. Skulle man derfor ved et senere tidspunkt gå ned i lønn, vil noen slite med å håndtere forbruket. Det lønner seg derfor å ha en stabil inntekt som gir deg noenlunde det samme hver måned.

4. Refinansiere lånene dine

Selvom du har oppnådd et plettfritt økonomisk rulleblad ved å fjerne tidligere betalingsanmerkninger, vil det fremdeles komme nye regninger i postkassen.

Dersom du har dyr gjeld i form av kredittkortgjeld og andre smålån, vil det ofte lønne seg å samle dette ved refinansiering av lånene dine. Det kan være tusenvis av kroner å spare i rentekostnader, og du går en mer oversiktlig økonomisk fremtid i møte.

Du får ikke bare bedre lånebetingelser og kortere nedbetalingstid. Dersom du i dag har flere smålån vil du med et samlet lån kun behøve å forholde deg til én forfallsdato og én kreditor, noe som gir deg bedre oversikt over de månedlige utgiftene dine. På den måten reduseres også faren for å glemme en betaling og dermed mulighetene for nye betalingsanmerkninger.

Les mer her: Så mye kan du spare på refinansiering av kredittkortgjeld

På Samlino.no sammenligner vi over 20 banker i markedet, slik at du kan ta et informert valg og finne det beste refinansieringslånet for deg.

Helt uforpliktende og gratis

 

Sammenlign refinansieringslån