Kan jeg få lån med betalingsanmerkning?

|Posted by | Forbrukslån, Refinansiering
Tags: , , ,

Kan jeg få lån med betalingsanmerkning?Vil dårlig betalingshistorikk og betalingsanmerkninger alltid være ensbetydende med få lånemuligheter? Vi har tatt en titt på mulighetene dine, samt banker som gir lån med betalingsanmerkning.

Stadig flere nordmenn misligholder sin gjeld, og antall inkassosaker knyttet til forbrukslån og kredittkort vokste med hele 30% i 2016.

Dersom du har høy forbruksgjeld, forfalte regninger eller inkassokrav liggende i skuffen, er det siste du bør gjøre å ta opp mer gjeld til nytt forbruk. Du bør heller prioritere å betale det du skylder snarest mulig. For å bli raskere gjeldfri bør du refinansiere lånene til best mulig rentevilkår, slik at du unngår at gjelden vokser unødvendig.

Har du betalingsanmerkning, vil mange banker avvise deg fra å få lån. Det finnes likevel noen banker som gir deg muligheten til å refinansiere gjelden til en gunstig rente dersom du eier bolig som de kan ta sikkerhet i.
Forbrukslån med betalingsanmerkning

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en merknad du får hvis du ikke har betalt for varer og tjenester du har handlet eller benyttet deg av. Det finnes også andre forhold som kan gi betalingsanmerkninger, for eksempel om du har gått personlig konkurs eller har en gjeldsordning. Betalingsanmerkningene gjør det blant annet vanskelig for deg å få nye lån eller få et nytt mobilabonnement.

Når du søker om et lån vil banken gjøre en kredittsjekk av deg. Det vil si at banken vil undersøke din betalingshistorikk, og om du har gjeld eller åpne inkassosaker. De fleste banker tillater ingen betalingsanmerkninger, men det finnes enkelte banker som har spesialisert seg på å hjelpe folk som er kommet i økonomiske vanskeligheter.

Hvorfor er det vanskelig å få lån med betalingsanmerkning?

Banker som gir ut et forbrukslån eller et lån uten sikkerhet, har ingen form for pant i lånet. Det vil si at dersom du misligholder gjelden din, kan de ikke kreve inn pengene ved å ta over og selge dine eiendeler, slik de har mulighet til ved et boliglån eller billån.

Det er altså høyere risiko for banken å gi ut lån til forbruk, og de tar derfor en høyere rente på forbrukslån enn eksempelvis et sikret billån. Dersom banken oppfatter deg som en dårlig tilbakebetaler, noe betalingsanmerkninger kan være en indikator på, vil de derfor være mer skeptiske til å gi deg lån.Lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning

Fortvil ikke – det finnes løsninger

Har du betalingsanmerkninger, har du også gjerne ugunstige smålån og kreditter. Flere nordmenn i denne situasjonen velger å refinansiere gjelden for å kunne kvitte seg med dyr gjeld, spare betydelige rentekostnader og etterhvert friskmelde økonomien.

Mulighetene for lån reduseres når du har betalingsanmerkning eller inkassokrav rettet mot deg, og det kan være vanskelig å finne gode løsninger.

Et mindre utvalg banker i Norge har likevel spesialisert seg på å håndtere låneforespørsler hvor søker har dårlig betalingshistorikk, og viser med det forståelse for vanskelige økonomiske situasjoner. De kan dermed tilby lån – selv med registrerte betalingsanmerkninger.

Likevel stilles det noen krav:

  1. Du må eie egen bolig som banken kan ta pant i.
    Det gjør ikke noe at du har boliglån fra før, så lenge boliglånet ikke overstiger 80% av boligens verdi.
  2. Du må minimum refinansiere kr 300.000.
  3. Du må vise en genuin interesse av å få orden på din egen økonomi.
Uforpliktende med raskt svar

 

Dersom du møter forutsetningene, vil banken – i tillegg til å refinansiere lån til en gunstigere rente – kunne gi deg økonomisk rådgivning. Den viktigste parten i å få orden på din økonomi er likevel deg selv. Det vil telle positivt i din lånesøknad om du viser overfor banken at du tar grep om din egen økonomi. Noen banker kan gi deg hjelp og viser forståelse for vanskelige økonomiske situasjoner.

Sett opp et detaljert budsjett hvor du har tenkt nøye over hvordan du skal tilbakebetale lånet. Vis banken at du er en pålitelig tilbakebetaler og gi dem all grunn til å stole på deg.

Sett opp et god budsjett: Last ned budsjettmal her, og les hvordan du best kan få oversikt!

Varighet av betalingsanmerkninger

En betalingsanmerkning er heldigvis ikke evigvarende. Når den misligholdte regningen betales i sin helhet, sender inkassobyrået umiddelbart en slettemelding til kredittopplysningsbyråene. Slettingen i løsøreregisteret skal ikke ta lenger enn 1-3 dager etter at oppgjøret er mottatt. Dersom du trekkes i lønn for å gjøre opp kravet, slettes ikke betalingsanmerkningen før arbeidsgiveren din har betalt inn alle trekkbeløpene.

Gjør du ikke opp kravet mot deg, vil betalingsanmerkningen stå i fire år etter at anmerkningen ble lovlig registrert hos kredittopplysningsvirksomheten.

Usikker på om du har betalingsanmerkning?

Dersom du er usikker på om du står oppført med betalingsanmerkning, er det mulig å kredittsjekke seg selv for å få innsyn i hvilke betalingsanmerkninger som er registrert.
Du kan finne ut om du er registrert med betalingsanmerkninger helt gratis
Opplysninger om betalingsanmerkninger er kredittopplysningsbyråene pliktig til å gi deg – helt gratis. Ikke la deg lure av kredittopplysningsbyråer som tar betalt for å utgi denne informasjonen! Ta i stedet direkte kontakt med kredittopplysningsbyrået du ønsker å få innsyn hos, enten på telefon eller nett. Dersom du krever innsyn i registrerte personopplysninger på ditt navn med hjemmel i personopplysningsloven. Gjør du dette har de ikke rettigheter til å kreve betaling av deg.

Betalingsanmerkning eller inkassosak?

Ved en kredittsjekk vil bankene og låneinstitusjonene kun finne registrerte betalingsanmerkninger. De finner altså ikke pågående inkassosaker som ikke har resultert i en betalingsanmerkning.

Det er viktig å skille mellom betalingsanmerkning og inkassosak. Dersom du har pågående inkassosaker, men ingen betalingsanmerkninger enda, vil du ha en enklere oppgave med å rydde opp. Du kan dermed enklere få lån.

Ta grep, ikke vent! Skaff deg oversikt og samle de forskjellige kravene i et oversiktlig lån med best mulig betingelser. For å sørge for at du får best mulig betingelser på ditt refinansieringslån, kan du på våre sider sammenligne og søke refinansiering.

Samle dyr gjeld og betal ned raskt – Spar tusenvis

 

Få orden på økonomien med refinansiering!