11 matvaner som koster deg dyrt

|Posted by | Kredittkort
Tags: , , , ,

Matvaner som koster deg dyrt

Mat og dagligvarer er blant nordmenns største pengesluk. Dette er ikke bare fordi mat er noe vi må ha hver eneste dag, men også fordi vi gjerne har flere uvaner som koster oss unødvendig dyrt.

Årets sommerferie er et avsluttet kapittel for de fleste av oss, og hverdagsrutinene er i full anmarsj. Kanskje føles økonomien litt ekstra stram etter en lang sommerferie. Nå er med andre ord den perfekte tiden for å komme inn i gode vaner som vil ha positiv effekt på en potensielt slunken lommebok.

Nedenfor lister vi opp 11 klassiske (u)vaner som er lett å havne i når hverdagen blir travel. Gjør du noen av disse?

1. Ingen ukentlig matplan

Å gå gjennom hverdagen uten noen konkrete planer for hva som skal stå på menyen leder fort til at matutgiftene spiser en alt for stor del av inntekten din.

Bruk litt tid på søndag kveld til å legge en plan for hvordan uken skal se ut på matfronten. Dette vil ikke bare være fint for lommeboken – det er også tidsbesparende når den hektiske hverdagen er her. Heng matplanen opp på kjøleskapet, for å øke sjansene for at planen følges.

Ukesplanlegging er nøkkelen til å spare penger på mat!

2. Drar på butikken uten handleliste

Uten handleliste kjøper man gjerne noe man allerede har stående i kjøleskapet og andre kjøkkenskap, og handler gjerne langt mer enn man ville gjort dersom man hadde en liste.

Når man først har en matplan er det enkelt å se hva som trengs. Skriv en handleliste basert på hva som mangler og kjøp inn det du og familien trenger – én gang i uken! 

3. Handler impulsivt på tom mage

Småkjøp i kiosken og det iskalde flaskevannet på bensinstasjonen er utgifter som føles svært uskyldige. Blir disse derimot gjengangere har du plutselig større utgifter på dette enn du kanskje er klar over. Visste du at å kjøpe én liter flaskevann kan være flere tusen kroner dyrere enn vann fra springen?

Impulskjøp leder igjen fort til at man står uten oversikt på hvor mye man bruker på mat og småkjøp. Forsøk derfor å redusere små innkjøp til et minimum, og hold deg til matinnkjøp til én gang i uken, basert på ukens matplan.

Impulskjøp blir dyrt i lengden

4. Oppfatter dyrt som bedre

Dyrt er ikke nødvendigvis bedre. Uten å tenke over det har vi en underliggende oppfatning om at dyrt gjerne har bedre kvalitet, og dermed smaker bedre.

Faktisk har forskere fra Cornell University i USA funnet dette som faktum. Deres studie viser at vi assosierer dyrere mat med bedre smak, noe som igjen påvirker vår oppfatning av smaken på råvarene.

På tross av at det ikke nødvendigvis ligger noen sannhet i at billig tilsvarer hverken dårlig smak eller kvalitet, dukker ofte denne oppfatningen opp ufrivillig når vi skal fatte beslutninger. 

5. Sparer liten tid – taper mye penger 

I en travel hverdag har man ikke alltid overskudd til å ta fornuftige valg. Man betaler derfor dyrt for løsninger som gjør at livet føles litt lettere. Når hverken tiden eller kreftene strekker til, kjøpes det fort inn oppkuttet salat, eplebiter og revet ost for å unngå å gjøre jobben selv.

Visste du at du må betale omtrent 300% mer for en løk som er ferdig skrelt? Det tar ikke mer enn 10 sekunder å fjerne det ytre skallet av en gulløk. Kjøper du likevel en ferdig skrelt løk, betyr det at noen betales en timeslønn på omtrent 3600 kroner for å skrelle den for deg. Ta heller jobben selv og spar penger!

Ikke la lettvinte løsninger koste deg unødvendig dyrt

6. Betaler mer for finere produktpakning

Farger og design på varers innpakning er også effektive kjøpstriggere. Gull, sølv og svart brukes eksempelvis bevisst av produsenter for at produktet skal fremstå som mer eksklusivt og av høyere kvalitet, og prisen er som regel deretter.

Vær oppmerksom på dette neste gang du handler. Tenk gjennom to ganger før du velger én vare overfor den andre. Hvorfor har du denne preferansen i utgangspunktet? Ikke betal mer bare fordi plastinnpakningen på varen tar seg bedre ut i butikkhyllen, eller gjemt i kjøkkenskapet ditt.

7. Bruker bankkort for å betale

Visste du at du kan gå glipp av flere tusen kroner hvis du betaler med det tradisjonelle bankkortet når du er på matbutikken? Du står nemlig foran et stort sparingspotensiale hver eneste gang du står i kassen og skal betale.

Flere betalingskort tilbyr muligheten for å spare på dagligvarer. Bruker du yA kredittkort får du markedets beste rabatt på dagligvarer – hele 3% rabatt – uansett hvor du handler, hver gang du handler.

Spar inntil kr 6.000 årlig

 

Spar penger hver gang du trekker kortet og dermed tusenvis i året ved å velge riktig kort!

8. Ser ikke på kilo- og literprisen

Se bort fra stykkprisen! Ved å i stedet ta en nærmere titt på de små tallene nederst i hjørnet på prisetiketten, vil du få en klar oversikt over varens egentlige kostnad.

Et godt eksempel finner vi med den velkjente Freia melkesjokolade. Et lite stykke Norge koster nemlig svært ulikt, alt ut i fra hvilken pakning og størrelse den kommer i.

De dyreste utgavene av Freias melkesjokolade er også de minste, «Et lite eventyr» og Melkehjerter. Den lille eventyrsjokoladen veier kun 24 gram og koster 13,50 kroner per pakke. Denne uskyldige summen blir ganske annerledes når man regner på kiloprisen som er på hele 562,50 kroner! Dette er over tre ganger så dyrt som den største sjokoladeplaten. Neste gang du får lyst til å kjøpe sjokolade bør du vurdere hvor mye det lille søtsuget er verdt.

 9. Kaster mat for tidlig

Banalt sett kan man si at vi kaster store deler av månedslønnen vår. I året kaster vi som forbrukere hele 217.480 tonn mat – som til sammen tilsvarer hele tolv milliarder kroner i året. Ofte er dette mat som fint kunne blitt spist. Det er eksempelvis ikke alltid nødvendig å kaste mat som har gått ut på dato. En rekke matvarer holder seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier.

10. Lar mat råtne i kjøleskapet

Et motsatt tilfelle av å kaste mat for tidlig, er uvanen man kan ha ved at man glemmer mat man har liggende i kjøleskapet. Etterhvert blir maten ubrukelig, og må kastes. Dette er som regel et resultat av å kjøpe uten en plan og handleliste. Dette er derfor enda en grunn til å ta seg tid til planleggingen, da sjansene for matsvinn reduseres betraktelig. Bedre for lommeboken og miljøet.

11. Spiser mat ute

Dersom du spiser ute ofte eller bestiller ferdiglaget mat hjem, finner du en av de største mulighetene for sparing ved å legge om på nettopp denne vanen.

Gjør det til en vane å kjøpe opp i større kvantum når du er på butikken, slik at du enten kan lage lunsj eller middag til dagen etterpå. På denne måten unngår du fristelsen ved lettvinte løsninger, og slipper unna dyre lunsj- eller middagsalternativer ute.

Se hvilket kort som passer deg best

 

Lag mat hjemme