Overforbruk i ferien? Slik får du økonomien på stell

|Posted by | Refinansiering
Tags: , , , ,

Overforbruk i ferien? Slik får du økonomien på stell

Nordmenn drar kredittkortet som aldri før under feriemåneden juli, og tall fra inkassoselskapene viser at flere ender opp med betalingsproblemer i påfølgende måneder. Her er alternativene for deg som har brukt litt mer enn du burde i ferien.

Feriepengene er tvungen sparing til ferie, og bør benyttes til dette formålet. I tillegg får mange igjen på skatten i denne perioden, så i utgangspunktet er dette en tid med høyt forbruk, men også høy likviditet.

Mange tar likevel opp forbrukslån og kredittkortgjeld for å finansiere feriedrømmene. Undersøkelser gjort av Sparebank 1, viser at 129.000 nordmenn fortsatt betaler ned på fjorårets ferie.

Det er vel og bra at folk koser seg på ferie, men det viktig å legge opp til en ferie som du faktisk har råd til i utgangspunktet. Betal gjerne med kredittkortet når du er utenlands, men husk at regningen skal betales igjen når sanden er børstet av og hverdagen møter deg i august.Slik får du økonomien på stell

Mange har dyr forbruksgjeld

Mange som sitter på dyr kredittkortgjeld, kan få en mye bedre rente på denne gjelden om du finansierer den på en annen måte. Dessverre er det mange som fortsetter å betale de skyhøye rentene på 25-30%.

Ifølge Sparebank 1-undersøkelsen planlegger 9 prosent å bruke mer enn ett år å kvitte seg med gjelden. Om du bruker ett år vil det koste deg rundt 2.500 kroner i rentekostnader, og rundt 4.800 kroner om du bruker to år.

Undersøkelser gjort av Finanstilsynet i fjor, viste at 1 av 4 velger å betale minimumsbeløpet på fakturaen fra kredittkortselskapet. Dersom det gjøres også for feriebudsjettet, som i snitt ligger på 22.000 kroner, vil det ta deg 10 år å tilbakebetale, og gjelden dobles i perioden.

Det finnes flere gode alternativer for å både redusere størrelsen på kredittkortgjelden og rentevilkårene dine. 

Skaff deg en ekstrainntekt

Inntektene dine kan økes ved å for eksempel ta en ekstrajobb. Kanskje enda mer lavterskel er å selge noen av tingene du har i boden eller på loftet. I tillegg til å tjene en slant, får du både ryddet opp i huset og gitt nytt liv til tingene hos en ny eier. Det finnes flere markedsplasser som gjør det enkelt å legge ting ut for salg.

I tillegg kan du vurdere å spørre arbeidsgiver om forskudd på lønn. Det er ingen krav fra arbeidsgivers side å imøtekomme forespørselen, men ofte er det mulig. Selvfølgelig bør også forbruket de neste månedene reduseres tilsvarende, slik at du ikke bare forskyver problemene.

5 måter å bli kvitt feriegjelden

Reduser kostnadene dine

Dersom du har levd over evne i en periode, er det være fornuftig å tenke en ekstra gang gjennom forbruket de neste månedene.

Hemmeligheten bak et lavt forbruk er å først skaffe seg oversikt over hva man faktisk bruker penger på. Alle husholdninger har en kombinasjon av faste og variable utgifter, og du dersom du har havnet i en uheldig gjeldssituasjon bør du vurdere alle utgiftspostene med kritiske øyne. Kan du få en bedre boliglånsrente? Kan du få en bedre strømavtale? Kan du kutte i TV-pakken? Kan du bruke mindre penger på kafé? Det er relativt lett å finne områder å spare penger på om du først skaffer deg oversikten.

Å låne på kredittkort er aldri den beste løsningen om du skal låne penger over tid. Har du fortsatt utestående usikret gjeld etter du har forsøkt å øke inntektene dine og redusere forbruket, bør du refinansiere dette inn i et ordinært forbrukslån som gjerne har 10-15% lavere rente enn et kredittkort. Da unngår du unødvendige rentekostnader.

Dersom du har boliglån, kan du du også vurdere å “bake inn” kredittkortgjelden i boligen for å få lavere rente, dersom banken tillater dette. Da er det viktig at man øker terminbeløpet for en periode, slik at du faktisk nedbetaler den gjelden raskt. Om du lar feriegjelden tikke og gå i 20 år vil det garantert bli dyrere enn et forbrukslån, selv med 2-3% rente.

5 måter å bli kvitt feriegjelden

1. Rydd i boden din

Gjør en grundig rydderunde og legg ut for salg det du ikke bruker eller strengt tatt ikke trenger. Det finnes mange markedsplasser der du kan legge ting ut for salg på få strakser.

2. Ta en ekstrajobb

for å spe på inntektene. Du kan for eksempel gå på Finn Småjobber eller andre markedsplasser for å finne relevante oppdrag. Dersom du utfører arbeid i oppdragsgiverens hjem eller fritidsbolig, kan du jobbe skattefritt opp til kr 6.000.

3. Be om forskudd på lønn

Arbeidsgiver har mulighet (men ikke plikt) til å utbetale lønn på forskudd, som du blir trekt for i en periode fremover. Uansett bør da punkt 5 også følges, for å ikke bare forskyve problemet.

4. Reduser dine faste kostnader

Lån, strøm, mobil, TV, streaming, abonnementer – vurder alle med kritisk blikk. Trenger du dem? Kan du få det rimeligere?

5. Reduser forbruket ditt 

Tenk en gang til gjennom før du drar kortet i hverdagen. Trenger du dette? Kan du få det billigere?

Spar penger ved å være oppmerksom på forbruket