Sjekkliste før du velger forbrukslån

De siste årene har forbrukslån økt stadig i popularitet blant forbrukerne. Dette skyldes dels at lånet er svært tilgjengelig for deg og meg. Videre gir også denne lånetypen en økt grad av økonomisk frihet og fleksibilitet. Et forbrukslån er et lån der du som forbruker selv bestemmer hva du vil bruke pengene til. Du disponerer midlene du bruker på den måten du ønsker. I denne artikkelen har vi samlet informasjon til deg om hva et forbrukslån er, og hva som er viktig å huske på før du søker.

Hva er et forbrukslån?

Du kan søke om et lån uten sikkerhet, opptil 600 000 kroner. Det kan for eksempel være for å pusse opp primærbolig eller fritidseiendommen. Andre formål du kan bruke et forbrukslån til er å refinansiere annen gjeld som smålån og kredittkort. Du kan også velge å bruke forbrukslånet til å reise på ferie, eller dekke plutselige og uforutsette utgifter. Bruksområdene er mange og lånet gir deg muligheten til denne fleksibiliteten.

Hva påvirker kredittscoren?

Det finnes måter du kan påvirke kredittscoren din på. Den lar seg påvirke av alderen din først og fremst. Jo yngre du er, desto mindre kreditthistorikk finnes på deg. Dette vil derfor gjøre at banken har mindre opplysninger om deg. Lav alder henger sammen med lavere kredittscore.

Banken vil også se på inntekten din de siste tre årene. Dersom denne har vært stabil i denne tidsperioden vil dette tale positivt for kredittscoren. Kredittscoren vil bli påvirket negativt om inntekten din i samme periode har vært ustabil.

En annen faktor banken også vil se på er gjelden din. Har du mye utestående gjeld betyr dette som oftest at du også har store utgifter til avdrag og omkostninger. Dersom banken derimot ser at du har lite lån fra før, betyr dette at du har mer rom i økonomien din til avdrag. Dette vil derfor telle positivt inn for kredittscoren din.

Viktig å huske på om forbrukslån

Et forbrukslån tilbyr deg gode muligheter når du havner i en situasjon der du har behov for penger raskt. Det er likevel noen ting du bør tenke over for at du skal kunne være helt sikker på at et forbrukslån passer for deg. I oversikten under har vi samlet noen gode råd til deg på veien.

Undersøk hva du kan låne

Det er fort gjort å låne mer penger enn du faktisk har behov for. Derfor bør du først og fremst skaffe deg en oversikt over hva du har tenkt å bruke forbrukslånet til. Deretter bør du undersøke hva du har råd til å låne. Et forbrukslån har flere kostnader enn kun den effektive renten. I tillegg vil omkostninger og gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr tilkomme. For at du skal kunne vite hva du kan låne er det utviklet en lånekalkulator til dette formålet. Ved hjelp av litt informasjon fra deg vil du få opp hva lånet vil koste deg, per måned og totalt.

Informasjonen lånekalkulatoren behøver er:

  • Ønsket lånebeløp
  • Estimert rente
  • Ønsket nedbetalingstid
  • Etableringsgebyr og termingebyr

Når lånekalkulatoren har dette på plass kan du enkelt se hvor mye ønsket lån koster deg. Du vil også kunne se at nedbetalingstiden gjerne er med på å øke eller senke de månedlige kostnadene så vel som prisen totalt. Derfor anbefales du å tenke over hvor lang tid du har tenkt til å bruke på å betale ned forbrukslånet. Du kan maksimalt bruke fem år på dette.

Sammenlign lånetilbudene

Det finnes mange banker på markedet som alle har et ønske om å ha deg som lånekunde. Dette er noe du kan bruke til din fordel. Sett av tid til å sammenligne de ulike tilbudene du får fra forskjellige banker. Dette er lettere om du vet hva du ønsker å låne og hvor lang tid du har tenkt til å bruke. Gjennom å sammenligne dette vil du få opp hvilke banker som tilbyr de rimeligste lånene.

Forhandle deg frem til det beste tilbudet

Om det er en bank du gjerne ønsker å være kunde i, men denne ikke tilbyr det beste tilbudet kan du velge å forhandle med banken. Ta med deg det beste tilbudet du har funnet inn i disse forhandlingene. Dersom du ønsker å spare tid på dette, kan du velge om du ønsker å bruke en lånemegler. Denne sender ut søknaden din til flere banker samtidig, og lar konkurransen gå sin gang på vegne av deg. Det er til slutt du som velger hvilket tilbud du vil gå for.

Å velge en annen bank enn den du har som din hverdagsbank, behøver ikke nødvendigvis å være problematisk. Noen ganger kan det hende at det er nettopp en annen bank som sitter med det beste tilbudet – et tilbud din bank ikke klarer å matche. Det er det penger å spare på.

Tenk over nedbetalingstiden

Når du har bestemt deg for å ta opp et forbrukslån gjør du klokt i å tenke over hvordan og hvor lenge du skal la lånet løpe. Ønsker du en lang nedbetalingstid vil lånet totalt sett bli dyrere. De månedlige avdragene vil derimot bli lavere og du vil ha mer rom i din økonomiske hverdag.

Velger du en kort nedbetalingstid, vil de månedlige avdragene være betydelig høyere, men lånet vil totalt sett bli rimeligere. Noen banker tilbyr også en fleksibel nedbetalingsplan. Dette innebærer at du selv bestemmer hvor mye og hvor ofte du ønsker å betale ned på lånet.