Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Finn beste kredittkort nå!

Finn beste kredittkort Med Samlino.no kan du raskt og enkelt få oversikt og sammenligne kort, for å finne beste kredittkort for deg.

Før du velger må du vurdere hvilke fordeler du er mest opptatt av og kan dra mest nytte av. I tillegg må du være helt sikker på at du kan betale tilbake det du skylder ved forfallsdato.

Fordeler med kredittkort


Sikkerhet

Ved kjøp på nett og i butikker med kredittkort er du beskyttet mot svindel og konkurs. Årsaken er at du er beskyttet av finansavtaleloven § 54b. Ifølge denne kan du rette samme krav mot kredittyter som mot selger, dersom du mottar en vare med mangler, skader eller feil.

Med andre ord ryddes det enklere opp i potensielle kjøpsproblemer hvis du velger kredittkort som betalingsløsning. På denne måten slipper du også å risikere egne penger. Denne fordelen gjelder alle kredittkort, og vil derfor ikke påvirke ditt valg av beste kredittkort.

Gratis reise- og avbestillingsforsikring

De aller fleste kredittkort inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikring så lenge minst halvparten av reisen er betalt for med kortet. I hovedsak dekker reiseforsikringen i kredittkortet det samme som en vanlig helårs-reiseforsikring, nemlig ulykke, sykdom, avbestilling og reisegods.

Egenandelsforsikring ved leiebil

Mange kredittkort inkluderer leiebilforsikring. Bruker du et kredittkort når du booker leiebil slipper du dermed å betale fra egen lomme dersom det oppstår uhell. På denne måten sparer du deg selv både for stor risiko og potensielt tusenvis av kroner.

Dette er en stor fordel som ikke alle kredittkort inkluderer. Er du blant dem som foretrekker leiebil når du er på ferie, kan dette være en av kriteriene du bør se etter når du sammenligner beste kredittkort.

Cashback og rabatter

Mange kredittkort byr på ulike rabatter og cashback. Det vil si at du enten kan få direkte avslag i prisen på det du kjøper, eller penger tilbake som du kan bruke siden.

Mens noen kredittkort gir rabatter på dagligvarer, gir andre rabatter på drivstoff. Noen tilbyr kanskje en kombinasjon av de to. Andre igjen har sine fordeler forbundet med netthandel og diverse butikker på nett.

Flybonus

I tillegg er det mange kredittkort som tilbyr det vi kaller flybonus. Dersom du reiser mye kan dette være perfekt for deg. Ulike flyselskap, som SAS, Norwegian og Finnair, har ulike poengsystemer.

Du kan for eksempel opptjene poeng ved å bruke kredittkort til å kjøpe flybilletter, booke hotell eller ved å handle dagligvarer. Poengene du har kan du bruke på fremtidige flyreiser, eller andre reisefordeler som FastTrack, ekstra innsjekket bagasje eller setereservasjon.

Mer eksklusive kredittkort tilbyr også luksus i form av lounge-tilgang og Concierge Service. Dersom du ønsker VIP-behandling på reisen kan et slikt kort være midt i blinken for deg.

Rentefrie dager

Rentefrie dager er antall dager du har kreditt uten å betale renter. Pengene du bruker blir dermed som et gratis lån fra banken.

Dersom du har et kredittkort med 45 rentefrie dager, så er ikke det ensbetydende med at du alltid kan vente i 45 dager fra du bruker kortet til renten begynner å løpe. Det er nemlig terminforfall som avgjør når renten påløper. Antall rentefrie dager kommer altså an på hvor tett opp til fakturadato du gjør dine kjøp. Sammenlign kredittkort på markedet

Vær oppmerksom på


Gebyrer

Til tross for rentefrie dager kan det være ekstra kostnader ved å bruke et kredittkort. Enkelte kredittkort har en årsavgift som de fleste er godt kjent med. Færre er kanskje klar over at mange kort tar gebyrer for å betale regninger, overføre penger fra kredittkort til konto, transaksjoner på posten, samt minibankuttak i både inn- og utland.

Enkelte kredittkort tar også gebyrer ved varekjøp. Dette gjelder ikke mange kredittkort, men de det gjelder kan det være lurt å styre unna.

Høy rente

Den effektive renten på kredittkortene varierer, men ligger vanligvis på rundt 20-30%. Dette er betydelig høyere enn ved andre former for finansiering.

Dersom du ikke har mulighet til å betale ned kredittkortregningen i sin helhet innen forfallsdato, bør du derfor vurdere andre lånemuligheter. Vær også oppmerksom på at ved bruk av kredittkort til uttak eller overføring påløper renter ofte fra første dag.

Før du tar i bruk et kredittkort bør du derfor vurdere din egen betalingsevne nøye. Sørg for at du er innforstått med hvilke vilkår og betingelser som ligger i kortavtalen, og ikke minst at du alltid kan betale regningen innen forfall. Dersom kredittkort blir brukt riktig, kan det ha mange økonomiske fordeler for kortinnehaveren.

Sammenlign kredittkort på markedet

Sammenlign kredittkort og spar penger

En kortutsteder leverer kredittkort på vegne av seg selv eller andre, i motsetning til banker som utsteder egne kort. Dette betyr at begrepet kortutsteder dekker alle institusjoner som tilbyr kredittkort. Noen organisasjoner tilbyr kredittkort gjennom en tredjepart. Et eksempel er bilselskapet Volvo, som tilbyr kredittkortet Volvo MasterCard gjennom selskapet SEB. Her fungerer SEB som kortutsteder på vegne av Volvo.
Noen kortutstedere lar deg bestille såkalte tilleggskort til familiemedlemmer. Disse kortene kan brukes på samme måte som hovedkortet, i tillegg til at de mottar samme fordeler. Vær oppmerksom på at kredittgrensen deles mellom kortene, samt eventuelle opptjeningsgrenser på fordelene. Det er også viktig å vite at personen med hovedkortet er ansvarlig for tilleggskortene, selv om disse brukes av familiemedlemmer.
“Platinum”-kredittkort regnes som eksklusive kredittkort og kan også ofte være oppgraderte utgaver av kredittkort tilbudt av kortutsteder. Det er vanlig å få luksuriøse tjenester inkludert i disse kredittkortene, deriblant Concierge Service og Priority Pass. Mange “Platinum”-kredittkort har ubegrenset kredittgrense, i tillegg til høye årsavgifter.
Som regel vil kortutsteder sette en kredittgrense basert på din søknad og en kredittvurdering som blir gjort av deg. Du kan søke om å få øke denne grensen, men da trenger du som regel å ha fått en lønnsforhøyelse eller andre endringer i din finansielle situasjon. Du kan også få økt kredittgrensen ved å være en lojal kunde og punktlig tilbakebetaler. Dersom du ønsker å få redusert kredittgrensen kan du be om dette. Dette kan være fordelaktig dersom du trenger å stramme inn dine økonomiske vaner.
Tilgjengelig kreditt er hvor mye av kredittgrensen du har tilgjengelig på kredittkortet. Hvis du har en kredittgrense på 50.000 kroner og har brukt 10.000 kroner vil du ha 40.000 kroner i tilgjengelig kreditt. Husk at et kredittkort har tilgjengelig kreditt når du trenger det, men at det ikke nødvendigvis trenger å brukes opp. Et kredittkort er et kortsiktig lån som du ikke trenger betale renter på om betaler alt utestående innen forfallsdato.
Ja, dette er som regel mulig - men anbefales ikke. Ved å kun betale et minstebeløp vil rentene gjøre kredittkortgjelden mye dyrere enn planlagt. Dette er fordi rentevilkårene på kredittkort er høyere enn på lån. Det beste er å betale ned hele kredittkortgjelden innen forfallsdato hver måned. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre dette kan du sette opp en nedbetalingsplan med kortutsteder. Du kan lese mer om hvorfor du bør betale mer enn minstebeløpet på vår blogg.
Ja, dette er mulig, men du må sjekke med kortutsteder på forhånd. Dette er lønnsomt dersom kredittkortet du vil overføre utestående beløp til har bedre rentevilkår. Vær oppmerksom på at du som regel må betale et overføringsgebyr for å få overføre utestående beløp.
Ikke alle kortutstedere tilbyr betalingsutsettelse, så dette må du sjekke med din kortutsteder. Dersom du får betalingsutsettelse vil den ofte være rentefri. Alt du trenger å gjøre er å betale et mindre gebyr for å dekke utsettelsesperioden.
Det er en vanlig misforståelse at VISA og MasterCard utsteder kredittkort og tilbyr kreditt. Vit at de gjør ingen av delene. VISA og MasterCard utfører den tekniske overføringen av penger fra et sted til et annet når du bruker ditt kredittkort. Selskapene tjener penger hver gang et kredittkort med deres logo blir brukt. Begge betalingsmetodene aksepteres de fleste steder i verden. En annen misforståelse med disse selskapene er at MasterCard er kredittkort, mens VISA kun er debetkort. Realiteten er at et kredittkort også kan benytte VISA sitt betalingsnettverk.
Ikke alle kredittkort tilbyr tilleggsforsikringer, da dette kommer an på kortutsteder. Dersom kredittkortet ditt tilbyr slike forsikringer har de som regel en månedlig eller årlig pris som må betales for å få tilgang til forsikringen. Nedenfor får du en liste over noen av tilleggsforsikringene som tilbys av ulike kortutstedere:
  • Betalingsforsikring
  • Denne forsikringen beskytter deg hvis uforutsette hendelser skulle hindre deg fra å betale ned kredittkortgjelden din
  • Egenandelsforsikring leiebil
  • Med denne forsikringen blir du dekket om leiebilen din skulle bli skadet eller stjålet
  • ID-tyveriforsikring
  • Denne forsikringen bistår deg dersom noen bruker din identitet til å åpne bankkonto, søke om lån eller lignende tjenester i ditt navn
Ja, alle kredittkort kan brukes i utlandet, men vær varsom på hvilke gebyrer som trekkes for tjenester du bruker. Dette bør du sjekke med kortutsteder før du reiser. Det er uansett en fordel å bruke kredittkortet når du reiser til å kjøpe varer og tjenester, da du beskyttes av kortutsteder dersom du skulle bli svindlet eller varer du kjøper har mangler.
Ja, det er en stor fordel å kjøpe varer med kredittkort da du er sikret gjennom finansavtaleloven. Har du kjøpt en skadet eller mangelfull vare, og selger ikke ivaretar sine forpliktelser, vil kredittselskapet dekke varekostnadene for deg. Dette gjelder ikke for debetkort, da pengene går direkte ut fra din konto til å dekke varen. Et kredittkort, derimot, bruker kreditt som betales av banken og gis som faktura til deg i ettertid.

Dersom en vare du bestiller ikke blir levert eller blir levert med mangler, må du som regel fylle ut et reklamasjonsskjema som må sendes til kortutsteder. Noen kortutstedere lar deg fylle ut slike skjema gjennom nettbanken.
Ja, det kan du, men det anbefales ikke - med mindre du har et gebyrfritt kredittkort. Grunnen er at det ofte trekkes uttaksgebyr når du gjør uttak i minibank, i tillegg til at renten som regel løper umiddelbart etter at uttaket er fullført. Derfor bør du heller bruke debetkort når du tar ut penger i minibank.
Med et kontaktløst kredittkort kan du betale småbeløp uten å taste inn din PIN-kode. Dette er både raskere og tryggere enn normal betaling. Du kan betale for varer opptil 200 kroner på denne måten. Alt du trenger å gjøre er å holde kortet inntil terminalen til du hører eller ser et signal som bekrefter at betalingen er gjennomført.

Selv om kjøpet er innenfor verdien for å bruke kontaktløs betaling, kan du ved jevne mellomrom bli bedt om å bruke chip og PIN i terminalen. Du kan bli bedt om dette av sikkerhetsmessige årsaker. Vær også oppmerksom på at kontaktløs betaling kun er tilgjengelig for kredittkort utstedt etter en viss dato. Dersom kortet ditt støtter kontaktløs betaling vil det vises med et symbol inngravert på kortet som ligner på WiFi-ikonet.
Rentefrie dager er antall dager du kan ha uoppgjort kreditt uten å betale renter. Normalt ligger denne perioden på inntil 30-45 dager, men varierer mellom de ulike kortutstederne. Det er viktig at du er kjent med antall rentefrie dager du maksimalt har i dine kortbetingelser, ettersom det er terminforfallet som avgjør når renten påløper. Antall rentefrie dager kommer altså an på hvor tett opp til fakturadato du gjør dine kjøp. Du kan lese mer om rentefrie dager på vår blogg.

Husk å tilbakebetale beløpet du skylder innen forfallsdato. På denne måten unngår du påløpende renter og gjeld, samtidig som du sparer penger.
Dette varierer basert på kortutsteder. Noen gir deg muligheten til å lage egen PIN-kode, mens andre gir deg en forhåndsdefinert kode du må bruke. Dersom du får lage din egen PIN-kode, lar kortutsteder deg som regel gjøre dette i nettbanken.

Om du skulle glemme PIN-koden din kan du hos noen kortutstedere hente den direkte fra nettbanken. Alt du trenger å gjøre er å logge inn på “Min side” og deretter klikke på “Hente PIN”. Koden vil da vises en liten stund før den skjules igjen av sikkerhetsmessige årsaker.
Å søke om banktjenester i Norge er en ganske enkel prosess, og kredittkort er intet unntak. I Norge har vi kommet langt med elektronisk identifikasjon, så de fleste aktører lar deg søke om kredittkort på nett ved å signere med BankID.
For å få kredittkort må du oppfylle visse minimumskrav. Kravene varierer basert på kortutsteder, men generelt kreves det at du:
  • Er minimum 18 år
  • Har en liknet inntekt i Norge de siste 3 årene
  • Har kontroll på egen økonomi
Tolkningen av det siste punktet varierer fra leverandør til leverandør. Noen krever at du ikke har betalingsanmerkninger i det hele tatt, mens andre godtar dette så lenge du ikke har åpne inkassosaker. Dette vil leverandøren få informasjon om når de foretar en kredittsjekk av deg. Videre varierer det hva de ulike bankene krever av inntekt.
Hvis kredittkortet ditt blir stjålet må du sperre det umiddelbart. Dette gjør du ved å ringe selskapet som utstedte kortet. Det er lurt å ha denne informasjonen lagret på telefonen så du kan handle raskt dersom ulykken først er ute. Deretter kan du bestille et nytt kredittkort gjennom nettbanken eller fra kortutsteder over telefon eller e-post.
Ja, det kan du som regel gjøre, men i de fleste tilfeller vil renten løpe fra dagen du legger inn regningen. Derfor bør du kun betale regninger med kredittkortet dersom du planlegger å betale tilbake beløpet umiddelbart. Samtidig kan det lønne seg å betale regninger med kredittkortet hvis du kan opptjene cashback eller bonuspoeng på betalingen.
Effektiv rente er totalbeløpet du faktisk må betale for å låne kreditt. Dette inkluderer gebyrer og renter, som begynner å løpe etter den rentefrie perioden.

På våre sider er den effektive renten for kredittkort litt høyere enn på andre sider. Dette er fordi vi også inkluderer valutapåslag når vi regner ut den effektive renten. På denne måten føler vi at du som kunde får bedre oversikt over hva kredittkortet faktisk kommer til å koste deg.
Dersom du overskrider kredittgrensen vil du som regel bli trukket et overtrekksgebyr. I noen tilfeller må du også betale høyere rentesats på den overtrekkede summen. Derfor bør du nedbetale overtrekksbeløpet så fort som mulig. På denne måten slipper du at overtrekket fører til ekstra utgifter på toppen av kredittkortgjelden.
Dersom du ikke betaler minimumsbeløpet på kredittkortregningen innen forfallsdato vil du bli belastet et purregebyr. Hvis dette gjentar seg kan saken i verste fall havne i inkasso og føre til betalingsanmerkning.

Du kan velge å kun betale minimumsbeløpet på fakturaen (ofte 3% av benyttet kreditt), uten at du vil få noen purring eller betalingsanmerkning av den grunn. Merk at det da påløper renter på kreditten.
Nei, for kredittkort er det fast forfallsdato satt av kortutsteder. Derfor må du notere ned datoen så du vet hvor mange rentefrie dager du har.
Administrasjonsgebyr trekkes dersom kredittkortet ditt har vært inaktivt de siste 12 månedene. Ikke alle kortutstedere krever et slikt gebyr, men det anbefales at du sjekker dette med kortutsteder. Unngåelse av dette gebyret er enkelt, og krever kun en transaksjon for å vise banken at kortet fortsatt benyttes.
Ja, dersom det foreligger saklig grunnlag kan kortutsteder med minst to måneders varsel si opp avtalen ved å gi deg skriftlig beskjed. Kortutsteder kan også heve avtalen ved vesentlig mislighold fra din side.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.