Guide til kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort der du låner penger (gis kreditt) når du betaler varer og tjenester med kortet. Enkelt sagt betyr dette at du kjøper nå, men betaler senere. Du får faktura fra kredittkortselskapet én gang i måneden. Betaler du hele det utestående beløpet, betaler du normalt ingen renter og gebyrer. Du kan også bruke kredittkortet til kjøp på avbetaling, som betyr at du fordeler betalingen over flere måneder. Da vil det normalt påløpe renter på lånebeløpet.

Mange kredittkort tilbyr en del fordeler som blant annet gratis reiseforsikring, rabatter og cashback («penger tilbake»). På våre nettsider finner du alt du trenger å vite om kredittkort i Norge. Vi lar deg enkelt finne kredittkortet som passer ditt bruk best, og viser deg hvordan du kan benytte deg av alle fordelene.
Et kredittkort er en type lån som betyr at når du kjøper noe med kortet ditt, låner du penger av din kortleverandør for å gjennomføre kjøpet. På slutten av hver måned vil du motta en regning fra din kredittkortleverandør som viser hvor mye du har brukt forrige måned og hva du skylder totalt. Det vil også oppgis forfallsdatoen, samt minimum tilbakebetalingsbeløp for inneværende måned.
Med så mange tilgjengelige kort med så mange ulike fordeler, hvordan velger du ditt kort? På våre sider tilbyr vi deg en enkel og rask måte å sammenligne alle kredittkortene, slik at du kan finne kortet som passer deg best.
Hvis søknaden din for kredittkort blir godkjent, vil din kredittkortleverandør beskrive betingelsene knyttet til kredittkortet, inkludert din kredittgrense. Din kredittgrense viser det maksimale beløpet du kan bruke på kortet, med andre ord hvor mye du kan låne av kredittkortleverandøren.
Kredittkortrenter oppgis som en årlig prosentsats. Den nominelle renten er den fastsatte årlige rentesatsen på kreditten. Den effektive renten er nominell rente pluss alle gebyrer. Den effektive renten gir altså et bilde av de faktiske kostnadene, og det er denne du bør sammenligne om du er ute etter et kredittkort som du skal bruke til avbetaling av varer. Den effektive renten for kredittkort kan variere mye; normalt ligger den mellom 15% og 30%.
De aller fleste kredittkort har en rentefri periode etter du har gjort et kjøp, normalt mellom 45 og 50 dager. Det vil si at dersom du betaler din neste kredittkortregning fullt ut, vil du ikke belastes renter i det hele tatt. Merk at noen kredittkortselskap sender deg en faktura hvor minimumsbeløpet er fylt ut på fakturaen, det vil si det beløpet du minimum må betale den måneden (eksempelvis 3% av utestående beløp). For å unngå å betale renter må du altså betale hele beløpet, ikke bare minimumsbeløpet.
Foruten rentekostnader kan det være årsavgift, fakturagebyr, gebyr for varekjøp, gebyr for kontantuttak, overtrekksgebyr og gebyr ved inaktivt kredittkort. Sørg for at du kjenner alle kostnadene knyttet til kredittkortet før du søker om kortet.
Hovedregelen er at du minst må være 18 år for å få utstedt et kredittkort i Norge, men noen kredittkortleverandører har høyere aldersgrenser. Bruk vår sammenligningstjeneste for å finne ut hvilke kredittkort du er kvalifisert for.
Som den hovedkortholder kan du gi en annen person, eksempelvis din partner, et kort som benytter samme kreditt som ditt kredittkort. Merk at du da står ansvarlig for kreditten som blir belastes kortet. Tilleggskortholdere må være minst 18 år.
Noen kredittkort tilbyr nominell rente under 10%. Se vår sammenligningsside for å finne det mest gunstige kredittkortet.
Mange kredittkort har null årsavgift. Sørg for at du har forståelse for vilkårene, ettersom noen kredittkort har null årsavgift kun første året.
Med enkelte kredittkort kan du opptjene bonuspoeng dersom du bruker kredittkortet til å betale for dine flyreiser, samt få inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Bonusen kan brukes på å bestille nye flyreiser, få tilgang til lounge på flyplasser verden over, leie leiebil, og mange andre fordeler. Du kan spare mye penger dersom du bruker kredittkortet riktig.
Mange kredittkort har cashback, som vil si at du får tilbakeført et beløp på en andel av dine kjøp på et definert utvalg varer og tjenester. Det kan gjelde klær, sko, dagligvare, hotell, restauranter, interiør, og en mengde andre type varer og tjenester. Med noen kredittkort kan du selv velge hvilke type varer og tjenester du ønsker cashback på fra måned til måned.
Med visse kredittkort kan du få rabatt på kjøp av bensin og drivstoff. Noen kredittkort tilbyr rabatt på alle drivstoffkjøp, mens andre tilbyr kun rabatter når du kjøper på visse stasjoner.
De fleste kredittkortene i Norge tilbyr en saldooverføringstjeneste til kortholdere. Denne tjenesten gir deg muligheten til å overføre din gjeld til én enkelt kredittkortkonto. På en måte er saldooverføring er en form for gjeldkonsolidering. Du bruker altså et kredittkort til å nedbetale annen gjeld; vanligvis annen kredittkortgjeld. Saldooverføring kan være et godt alternativ hvis du oppnår bedre betingelser gjennom å konsolidere gjelden. Husk å sjekke hvilke betingelser som følger av en saldooverføring, eksempelvis om det påløper overføringsgebyr, hvor lang nedbetalingstid du har, og hvilke renter som påløper.
Du kan bruke ditt kredittkort til å ta ut penger. Merk at det er en daglig grense på hvor mye du kan ta ut, og at det ofte forekommer gebyr for kontantuttak.

Sammenlign i tre enkle steg

Hvorfor bruke Samlino.no?

100% gratis!
Raskt og enkelt
Uavhengig

Samlino.no gir deg upartisk og oppdatert informasjon om finansielle produkter. Basert på deg og dine behov viser vi deg hvilke alternativer du har, slik at du kan sammenligne og ta et informert valg – veldig enkelt og helt gratis!

Testimonial person
Med Samlino.no fant jeg enkelt kredittkortet som passet meg best. Nå får jeg cashback på alt jeg handler og sparer 400 kroner hver måned!
Leif, 29, Oslo

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Siste artikler

Hold deg oppdatert på siste nytt om finansielle produkter og personlig økonomi. Se alle artikler.