Lån: Hvilke lånealternativer har jeg?

Trenger du ekstra midler til oppussingen er det smart å sammenligne lån først. Spar tid og penger!

Med Samlino.no får du raskt oversikt over dine alternativer. Vi gjør det enkelt å ta et informert valg.

Slik virker Samlino.no

Hvorfor bruke Samlino.no?

Med Samlino.no fant jeg enkelt kredittkortet som passet meg best. Nå får jeg cashback på alt jeg handler og sparer 400 kroner hver måned!

Finn det billigste forbrukslånet

Vi er opptatt av at du skal spare tid og penger. Vårt kundeløfte betyr at du vil få de laveste prisene tilgjengelig på markedet.

Sammenlign forbrukslån og spar penger

Du kan låne fra 5000 til 600.000 kroner, men dette varierer ut ifra kredittgiver. Hvor mye du kan og bør ta i lån avhenger av behovet ditt og hvorvidt du får innvilget det ønskede lånebeløpet hos banken.

Utover det så avhenger lånebeløpet av hvor stort oppussingsprosjektet ditt er og hvor stor andel av finansieringen du har behov for å låne. Å pusse opp badet ditt blir ofte mye mer kostbart enn å male en vegg. Sett opp et overslag over hvor mye oppussingen kommer til å koste før du søker om oppussingslån. Deretter bør du vurdere hvor mye av oppussingen du kan finansiere med egne oppsparte midler. Til slutt sitter du igjen med et beløp du ikke har tilgjengelig, og dette beløpet kan du vurdere å finansiere med et oppussingslån.

Nedbetalingstiden vil variere mellom de ulike bankene, men ligger som oftest mellom 1-15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Selv om bankene tilbyr opptil 15 år, vil tiden du får avgjøres av størrelsen på lånet og din økonomiske situasjon. Det anbefales alltid å betale ned på lånet så fort som mulig da rentene går fra dag én. Husk at du bør prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først, da den vil koste deg mest i rentekostnader over løpetiden på lånet.

Foruten å låne fra familie eller venner, finnes det i prinsippet to alternativer for å lånefinansiere et oppussingsprosjekt: Enten å låne opp på ditt eksisterende boliglån eller ta et usikret lån.

Banken har pant i boligen din, og det er nettopp derfor dette lånet har en mye gunstigere rente enn et usikret lån. Da blir også dine månedlige utgifter med dette lånet mindre enn ved et usikret lån. Vær likevel oppmerksom på at totalkostnadene kan bli større, da et boliglån gjerne nedbetales over 20 til 30 år. Ettersom det da påløper renter over lengre tid enn et usikret lån – som normalt sett har nedbetalingstid på 3-5 år – vil det potensielt sett bli dyrere for deg å øke boliglånet.

Hva som lønner seg – boliglån eller forbrukslån – kommer altså an på både nedbetalingstiden du velger og rentevilkårene du får på de ulike lånene. Det aller billigste er selvfølgelig å spare til oppussingsprosjektet ditt, da du slipper å betale noen renter i det hele tatt.

Nei, i utgangspunktet er det ikke noe krav om at du fremlegger kvittering på hva du har brukt pengene på. Banken tar ingen pant i det du kjøper – siden det er et usikret lån – og derfor er det heller ikke nødvendig å vise dokumentasjon på kjøpet av materialer eller håndtverkstjenester.
En oppussing kan være lønnsom for både deg og din bank, da oppussing av rom som kjøkken og bad ofte øker verdien på boligen. Utsetter du en reparasjon av eksempelvis en lekkasje på grunn av din økonomiske situasjon, vil det kunne lønne seg å ta opp et lån da skaden kan forverres over tid og bli enda dyrere.
På våre sider kan du velge hva du ønsker å låne penger til (oppussing, reise, interiør, med mer) og kan dermed enkelt sammenligne de forskjellige oppussingslånene kredittgivere over hele Norge tilbyr. Tjenesten vår er helt gratis og uforpliktende. Vær oppmerksom på at den effektive renten vist på våre sider er en gjennomsnittsrente og renten du blir tilbudt vil derfor variere ut ifra søknaden din samt en kredittvurdering som blir tatt av deg.
Ja du har angrerett på et oppussingslån. Ifølge Finansavtaleloven § 51b har du rett til å gå fra låneavtalen innen 14 kalenderdager fra dagen oppussingslånet ble utbetalt. For å trekke tilbake oppussingslånet må du gi beskjed til kredittgiver innen fristen. Det er mulig å sende en skriftlig beskjed på dette, og den må være sendt før fristen har utløpt. Lånebeløpet, inkludert renter, må tilbakebetales innen 30 dager.

Vi har hjulpet mer enn 20 millioner mennesker over hele verden