Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Ofte stilte spørsmål

Med Samlino.no kan du helt gratis sammenligne og søke forbrukslån og refinansieringslån. Vi sammenligner over 50 banker i markedet slik at du kan ta et informert valg. Basert på oppdatert informasjon og en upartisk oversikt over lånetilbydere, vil du kunne finne det tilbudet som passer deg best.
Du søker i tre enkle steg:

1. Oppgi kontaktinformasjon, slik at bankene kan behandle din lånesøknad. Disse detaljene oppgir du enkelt på våre sider.
2. Vi sender din lånesøknad til flere banker. Din søknad er helt uforpliktende.
3. Du velger det tilbudet som passer deg best.

Vi oversender dine opplysninger til bankene på en trygg måte, og kommer ikke til å ta kontakt med deg basert på informasjonen du oppgir.
Forbrukslån og lån uten sikkerhet er navn på lånetyper som ofte brukes om hverandre, men disse referer til samme type lån.

I motsetning til et boliglån eller et ordinært billån, hvor man stiller enten bolig eller bil som sikkerhet for lånet, gjøres ikke dette når man tar opp et forbrukslån. Når banken innvilger et lån uten sikkerhet tar banken følgelig en høyere risiko. For å kompensere for denne risikoen er renten høyere ved et usikret lån enn ved et ordinært bolig- eller billån.
Ved et forbrukslån, altså et lån uten sikkerhet, krever ikke banken kjennskap til hva lånet skal brukes til. Lånet kan derfor benyttes til det du har behov for å bruke pengene til – enten om det for å finansiere oppussing av hjemmet, dekke uforutsette kostnader, finansiere drømmeferien eller til kjøp av eksempelvis bruktbil eller MC. Et forbrukslån brukes også ofte til refinansiering av annen gjeld.
Refinansiering betyr å erstatte gammel gjeld med et nytt lån. Refinansieringslånet har bedre betingelser enn din nåværende gjeld, noe som betyr at du kan nedbetale din gjeld raskere. Slik gjeld kan for eksempel være dyr kredittkortgjeld, avbetalingsløsninger og andre smålån. Refinansiering kalles også for gjeldskonsolidering eller samlelån.

Fordelen med refinansiering er at du først og fremst vil du kunne få bedre oversikt over økonomien. Du reduserer flere kredittgivere til kun én kreditor, noe som betyr at du kun har én forfallsdato å forholde deg til i måneden. Med lavere rente og gebyrer på refinansieringslånet vil du også ha mindre utgifter hver måned, samtidig som du kan bli gjeldfri raskere. Sammenlign alltid refinansieringslån for å finne det beste tilbudet med laveste rente.
Kravene varierer fra bank til bank, men minimumskriteriene for å søke om lån er at du er norsk statsborger, og at du har hatt fast bopel i Norge de siste tre årene. Du må minimum være 18 år, men enkelte banker krever at du er 23 eller 25 år. De aller fleste kredittgivere krever at du har en inntekt, og da gjerne en bruttoinntekt på minst kr 200.000 i året.
Beløpet du kan låne vil variere fra bank til bank. Vær oppmerksom på at du ikke nødvendigvis får maksimal lånekapasitet når du søker, da dette er basert på din inntekt, i tillegg til andre faktorer. Noen kreditorer vil la deg søke om økning av lån dersom du ønsker det, men du må i så fall kunne vise til en økonomisk vekst siden sist du søkte.
Lånebeløpet avgjøres i forhold til din økonomi basert på en kredittsjekk hvor långiveren vil vurdere din betalingsevne og mulighet til å betjene lånet. Det er viktig at du har en fast inntekt og at du er en god tilbakebetaler ved at du alltid betaler regningene dine i tide. Kredittgivere vil også vurdere hvor mye annen gjeld du har, samt om du har betalingsanmerkninger.
Ved å sammenligne flere ulike tilbydere av lån på Samlino.no, kan du enkelt se hvilket lån som passer din økonomi best og dermed ta et informert valg. Husk alltid å se på den effektive renten når du bestemmer deg for hvilket lån du skal ta, da denne renten representerer de faktiske kostnadene ved lånet.
Den nominelle renten er selve grunnrenten på lånet, og utgiftene ved å ta opp lånet er ikke tatt med. Dette kalles også for den pålydende renten. Den er ikke er representativ for det du faktisk skal betale tilbake.

Den effektive renten er den renten som viser totalkostnadene ved lånet, og er derfor representativt i forhold til hva du må betale for lånet. Effektiv rente inkluderer den nominelle renten, samt alle gebyrer som følger med. Dette inkluderer termingebyrer, fakturagebyr, etableringsgebyrer, depotgebyrer/depositumsgebyr mm.
Kravene vil variere fra bank til bank, men minimumskriteriene for å søke om lån er at du er norsk statsborger, og at du har hatt fast bopel i Norge de siste tre årene. Du må minimum være 18 år, men enkelte banker krever at du er 23 eller 25 år. De aller fleste kredittgivere krever at du har en inntekt, og da gjerne en bruttoinntekt på minst kr 200.000 i året.
Når du søker om et lån vil banken undersøke din betalingshistorikk. Dersom banken ser at du har betalingsanmerkninger kan dette bety at du ikke får innvilget lånet. Grunnen til dette er fordi en betalingsanmerkning kan være en indikator på at du ikke har økonomisk kapasitet til å betjene et lån.

De aller fleste banker tillater ingen betalingsanmerkninger, mens enkelte banker kan gi deg forbrukslån så lenge du ikke har aktive inkassosaker. Svaret på dette spørsmålet vil derfor variere ut i fra hvilken banken du søker lån hos, samt om din økonomiske situasjon er forbedret og alder på betalingsanmerkningen(e).

Med ferske betalingsanmerkninger kan banken oppfatte din økonomiske situasjon og betalingsevne som ustabil på gitt tidspunkt, noe som gjør at banken sannsynligvis avslår din lånesøknad. Det finnes likevel enkelte kredittgivere som tilbyr lån med betalingsanmerkninger dersom du har vist god betalingsevne eller god inntekt utenom anmerkningene. I dette tilfellet kan anmerkningene nedprioriteres i vurderingen. I dette tilfellet må du regne med en noe høyere rente, da rentevilkårene baseres på din økonomiske situasjon, inntekt, utgifter, og sist gang du mottok en anmerkning.
Det er flere løsninger for å øke sin kredittscore, som i sin tur vil øke dine sjanser for å få innvilget lån:

1. Kredittsjekk deg selv. Ta direkte kontakt med kredittopplysningsbyrået du ønsker å få innsyn hos. Krev deretter innsyn i registrerte personopplysninger på ditt navn med hjemmel i personopplysningsloven.

2. Få slettet betalingsanmerkning fra oppgjort innkassokrav. Dersom du står oppført med en eller flere uriktige betalingsanmerkninger, ta direkte kontakt med inkassoselskapet og be dem slette den uriktige anmerkningen manuelt.

3. Sørg for stabil inntekt. Fra bankens perspektiv ser det best ut dersom man har en stabil inntekt som gir deg noenlunde det samme hver måned.

4. Vurder refinansiering. Dersom du har flere smålån, eksemplevis kredittkortgjeld eller avbetalingsplaner, kan du med refinansiering erstatte denne gjelden med et nytt og gunstigere lån. Slik oppnår du oversikt over økonomien din som gjør at du bedre kan håndtere økonomien fremover.
Ja, det kan det. Som nevnt ovenfor er det du som bestemmer hvor lang tid du ønsker å nedbetale lånet. Du kan når som helst betale ned hele eller deler av utestående gjeld på lånet. Kan jeg ha medsøker på lån?
Ja, det er mulig. Ved å søke om lån sammen med en medsøker vil du kunne få bedre lånevilkår, da en medsøker fungerer som en form for sikkerhet for lånet.

De fleste kredittgivere tilbyr muligheten for medsøker, og fylles ut i lånesøknaden. Vær oppmerksom på at personen du tar opp lånet med vil være like ansvarlig for å betale tilbake lånet som deg. Det betyr også at eventuelle betalingsanmerkninger og andre konsekvenser vil gå utover begge to. Derfor er det viktig at begge forstår ansvaret som følger med.
Dersom du merker at du har problemer med å tilbakebetale et lån, er det første du bør gjøre å ta kontakt med kredittgiver og forklare situasjonen.

I de aller fleste tilfeller vil kredittgiver jobbe sammen med deg for å finne en løsning. For eksempel kan man justere terminbeløpet og nedbetalingstiden. Dersom du likevel ikke klarer å betale tilbake lånet, kan saken gå til inkasso og dermed får konsekvenser i form av betalingsanmerkninger. Derfor er det viktig å ha god kontroll og en stabil økonomi før man tar opp et lån.
Nedbetalingstiden, også kalt løpetiden på lånet, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Du er selv den som bestemmer hvor lang tid du ønsker å nedbetale lånet.

Det anbefales at du betaler ned lån så raskt det lar seg gjøre, da dette vil redusere renteutgiftene forbundet med lånet. Det er derfor viktig å sette opp en nøyaktig nedbetalingsplan som du kan følge hver måned. Dersom du har flere typer lån med ulike rentestørrelser, bør du alltid prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først. Det betyr at du betaler ned gjelden med høyeste rente. En annen løsning for å nedbetale gjeld fra flere kredittgivere er å samle all gjeld i et refinansieringslån med bedre rentevilkår.