Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Sammenlign og søk båtlån uten sikkerhet

På utkikk etter en brukt båt? Båtdrømmen er kanskje nærmere enn du tror! Med et lån uten pant i båten kan pengene utbetales raskt.
Sammenlign på Samlino.no for å finne det billigste båtlånet i dag.


Før du seiler avgårde på båtjakt må du bestemme deg for hva formålet med båten er. Skal båten brukes til dagsturer? Overnattingsturer? Vannsport? Hvor mange skal bruke båten? Skal den brukes på åpent hav eller i mindre innsjøer? Når du har svart på disse spørsmålene blir det lettere å finne rett type båt til ditt formål.


Pris definerer ikke nødvendigvis kvalitet

Ved kjøp av et fartøy er det viktig med kvalitet, da motorstopp eller lekkasje har større konsekvenser til havs enn på land. Havet byr på egne utfordringer og man må derfor være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå. Til tross for dette trenger du ikke en yacht for å føle deg trygg på sjøen. Det du trenger er litt kunnskap om båt og et kritisk øye.

Tilstanden til bruktbåter varierer ofte basert på prislappen, men det er ikke alltid slik. Eier kan ha andre grunner for at båten selges billig, annet enn at den er én tur unna bunnen av havet. Alt fra økonomiske problemer på eierens side til manglende malingsstrøk på skroget kan føre til billigsalg.

Dersom du har kunnskap til å bedømme båtens tilstand kan du spare penger på et kjapt oppussingsprosjekt, eller vurdere at du får mye båt for pengene du betaler. Hvis du ikke sitter inne med evnen til å gjøre en slik vurdering før du skal kjøpe båt, er det en god idé å få hjelp fra en båtkyndig som fort kan spare deg noen lapper.

Selv med en båtkyndig på din side er det flere forhold som må vurderes før du tar selger i hånden:
  • Du må ikke kjøpe båt usett. Hvis båten selges av en privatperson, er du kun beskyttet under kjøpsloven. Dette betyr at ved eventuelle uenigheter etter kjøpet vil du ha begrensede rettigheter sammenlignet med kjøp fra forhandler. I tillegg har du undersøkelsesplikt når du kjøper fra privatperson.
  • Du bør sjekke om det er pant i båten hos Skipsregistrene. Du finner Skipsregistrene på Sjøfartsdirektoratets hjemmeside. Hvis det er pant i båten kan den bli tvangssolgt om eier eller bedrift med pant i båten går konkurs, selv om du har betalt for båten på ærlig og redelig vis
  • Vær sikker på at båten er CE-merket. Dette merket skal være på båter produsert etter 1998 og på alle båter importert fra land utenfor EØS-området. Et CE-merke forteller deg at båten er produsert etter godkjente standarder
  • Skriv kontrakt med selger før du kjøper båten. På denne måten står du sterkere om en uoverensstemmelse skulle oppstå. Kontraktmal du kan bruke finner du her.
  • Be om prøvetur. Prøveturen kan avdekke problemer med motor eller andre elektriske anlegg (som bør sees over nøye).
  • Ta båten opp på land, da dette gjør det vanskelige for selger å skjule problemer på skroget
  • Sjekk om båten er stjålet. Dette kan du gjøre ved å sjekke «småbåtregisteret» hos redningsselskapet.no. Dersom du mistenker at båten er stjålet kan du be om dokumentasjon på tidligere eierforhold fra selgeren. Du bør ikke kjøpe båt som er uregistrert, da dette er tegn på tjuvgods
  • Hvis båten koster over 50.000 kroner anbefales det at du tegner båtforsikring
  • Sjekk at det er tilgjengelig båtplass der du bor. I større byer kan det være lang ventetid på de mest populære havnene, og det kan derfor være lurt å melde seg inn i båtforeningen på forhånd, så du unngår å vente på båtplass etter at båten er kjøpt


Finansiere båten

For å finansiere båtkjøpet, utenom oppsparte midler eller en lottotrekning i din favør, er en finansieringsmulighet båtlån uten sikkerhet. Dette er en god løsning for personer med stabil inntekt og som ønsker en rask søknadsprosess. Du trenger ikke å stille pant i båten eller andre eiendeler for å garantere lånet, og du trenger ikke egenkapital for å dekke deler av båtkjøpet. Du trenger heller ikke å oppgi størrelse eller alder på båten du ønsker å kjøpe.

På den annen side er det viktig å vite at et usikret båtlån har høyere rente enn et sikret båtlån. Dette er fordi långiver tar en økt risiko ved å tilby deg det eventuelle lånet. Da lånet er usikret, har ikke långiver noe å dekke tapet med dersom man som låntaker misligholder lånet. Derfor er det viktig å sammenlign båtlån fra ulike tilbydere, for å finne det beste og billigste lån for deg og ditt behov.

Ofte stilte spørsmål

Når du skal kjøpe båt, ny eller brukt, kan du blant annet velge å ta opp et vanlig båtlån, søke om å øke boliglånet, eller å ta et usikret lån. Har du muligheten til å øke boliglånet for å kjøpe båt, i stedet for å ta opp et eget båtlån, er dette i noen tilfeller billigere. Rentesatsen er lavere når banken har pant i boligen din, noe som medfører at dine månedlige utgifter med boliglånet vil være mindre enn ved et usikret lån. Vær likevel oppmerksom på at totalkostnadene kan bli større, da et boliglån gjerne nedbetales over en betydelig lengre tid, gjerne opp mot 20 til 30 år. Ettersom det da påløper renter over lengre tid enn det eventuelle usikrede lånet - som normalt sett har nedbetalingstid på 3-5 år - vil det potensielt sett bli dyrere for deg å øke boliglånet for å finansiere båtdrømmen.

På våre sider kan du enkelt sammenligne usikrede båtlån helt gratis og uforpliktende.
Et usikret båtlån stiller ikke krav til båttype eller størrelse på båten, og betegnes som finansiering av en ny eller brukt fritidsbåt.
Har du mulighet til å finansiere deler av båten med oppsparte midler, vil dette være det rimeligste alternativet. Videre vil det lønne seg å betale ned lånet så raskt du kan, ettersom rentene løper fra dag én. Å lage en god betalingsplan på forhånd vil hjelpe deg nedbetale båtlånet med god sikkerhet og margin.
Alle båtlån på våre sider er usikrede lån og stiller dermed ikke noen krav til oppspart egenkapital. Med et usikret båtlån stiller du ikke pant i båten du ønsker å kjøpe, noe som gjør den fristilt for økonomiske heftelser som ellers kunne fulgt båten. Rentesatsen er høyere for usikrede båtlån sammenlignet med sikrede båtlån, og du bør nedbetale den dyreste gjelden først, så derfor vil du i en slik situasjon nedbetale et usikret båtlån før et sikret båtlån.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.