Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Trenger du å ta et lån til regninger?

Tommelfingerregel: Finn ut hvilke regninger som har høyest rente og nedbetal deretter.
Lån til regninger Dersom du har regninger du ikke klarer å betale innen forfall, bør du først og fremst kontakte kreditor. Terskelen for å innrømme betalingsproblemer kan føles svært høy. Vær likevel oppmerksom på at slike samtaler ikke er uvanlig for kreditor, og at det neppe vil gjøre vondt verre for din økonomi. Flere kreditorer er ofte velvillige til å dele opp fakturabeløpet, eller tilby en betalingsutsettelse. En slik samtale kan dermed ende med å gi deg et nødvendig økonomisk pusterom.

Du kan også ta kontakt med banken og forlenge avdragstiden eller søke om avdragsfrihet på boliglånet. Dette er gjerne den største utgiften for mange, men samtidig det billigste å utsette, sammen med studielånet, som du enkelt kan utsette på nett. Det vil være mye dyrere å ikke betale andre regninger.

Dersom du vet at økonomien din kommer til å være anstrengt i kun en kort periode, kan lån til regninger hjelpe deg dekke utgiftene i denne perioden, slik at du kan unngå at den ubetalte regningen blir sendt til inkasso.

Et lån til regninger kan også være nødvendig for å dekke utestående gjeld fra staten. Man bør nemlig gjøre alt man kan for å unngå å ha staten som kreditor – dette er kanskje den verste kreditoren du kan ha. For eksempel er det slik at manglende betaling av NRK-lisens og kommunale utgifter kan føre til at det blir tatt pant i huset, og at det til slutt må tvangsselges.

Lån til regninger er et forbrukslån og stilles uten sikkerhet. Dette betyr at lånet ikke krever at du setter pant i eiendeler. Samtidig betyr det også at lånet kan grave deg i dypere gjeld, da forbrukslån ofte har høyere rente enn andre typer lån. Ta derfor bare lån til å betale regninger dersom du vet med sikkerhet at du kan kvitte deg igjen med lånet i løpet av kort tid.

Ofte stilte spørsmål

Dersom du ikke betaler en regning i tide kan kreditor sette ekstra kostnader i form av gebyrer på regningen. Kreditor kan gjøre dette tre ganger, og om du fortsatt ikke betaler etter å ha mottatt purringene, kan dette få konsekvenser for din økonomiske fremtid. I verste fall vil du motta en betalingsanmerkning som vil gjøre det svært vanskelig for deg å skaffe lån, kredittkort, mobilabonnement, og mer. En betalingsanmerkning kan stå registrert opptil fire år - og i noen spesielle tilfeller lengre - men de blir fjernet umiddelbart når du betaler det du skylder som forårsaket at betalingsanmerkningen ble registrert.

For å unngå en eventuell betalingsanmerkning er det verdt å ta opp et lån for å betale regningene. Vær oppmerksom på at du i så fall bør betale tilbake lånet så raskt som mulig. På denne måten unngår du at det blir akkumulert for mye renter på lånet.
Ja, det kan du. Sitter du med flere regninger som du ikke har mulighet til å betale, kan det være et alternativ å ta opp et lån. Da har du kun lånet å fokusere på, kontra flere purringer og eventuelle inkassokrav fra flere steder samtidig. Før du gjør dette er det lurt å planlegge og se om situasjonen du sitter i kun er midlertidig, da et forbrukslån også har påløpende renter og faste avdrag som må betales.
Lån til regninger er et usikret lån og du kan derfor låne fra 5000 til 600.000 kroner. Dette varierer basert på kredittgiver som tilbyr lånet. Selv om du søker etter en spesifikk lånesum, er det ikke sikkert du får innvilget lånesummen du ber om. Dette avgjøres ut ifra din søknad samt en kredittvurdering som kredittgiver gjør av deg. Dersom du ikke oppfyller kravene for å få lånt summen du ønsker, er det mulig du blir tilbudt en lavere sum i stedet - og det er i så fall opp til deg om du ønsker å godta tilbudet.
Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Når du fyller ut søknaden vil du få spørsmål om hvor mye du ønsker å låne og hvor lang nedbetalingstid du vil ha. I noen tilfeller kan du ikke strekke lånet for tynt. Dette betyr at du som regel ikke kan be om en lav sum med 15 års nedbetalingstid, eller omvendt. Med lån til regninger trenger du ikke nødvendigvis låne store summer, så derfor kan du normalt sett nedbetale lånet relativt raskt.
Dette varierer ut ifra kredittgiver. Første minimumskrav for de fleste kredittgivere er at du må være over en viss alder. Aldersgrensen starter som regel på 18 år, men kan også være høyere. Et annet vanlig minimumskrav er at du ikke kan ha aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger mot deg. Det er heller ikke uvanlig at en kredittgiver krever at du tjener over en viss grense før de gir deg lån. Noen kredittgivere krever også at du har registrert norsk bostedsadresse, mens et utvalg kredittgivere krever medlemskap.
Lån til regninger betaler du tilbake med renter, som beregnes av den nominelle rentesatsen. Du må også - hos de fleste banker - betale et etableringsgebyr samt et termingebyr. Etableringsgebyr varierer fra 0 kroner til 2.500 kroner, mens termingebyr varierer fra 0 kroner til 70 kroner.

Du må også som regel betale gebyr i form av papirfaktura. Dette kan du unngå ved å velge elektroniske løsninger når du inngår låneavtalen. Det vil si at du bør signere lånepapirene med BankID, og du bør alltid be om efaktura.
I teorien er dette mulig, men ikke til å anbefale da et forbrukslån har renter som påløper. Vi anbefaler heller at du tar en titt på hvilke kredittkort som finnes der ute. Et kredittkort gir deg nemlig gratis tilgang på kreditt så lenge du betaler tilbake fullt utestående beløp hver måned - uten at du trenger å søke hver gang du bruker kortet.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.