Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Ofte stilte spørsmål

Dersom du har fått en betydelig restskatt og ikke har mulighet til å betale den tilbake med egne midler, kan et lån være fornuftig. På denne måten får du raskt tilbakebetalt det du skylder. Skattemyndighetene er ikke en etat du bør stå i gjeld til.

Før du tar opp lån til skattebetaling, kan du søke om å enten skyve på innbetalingen eller dele den opp i enda mindre summer. Da begynner imidlertid forsinkelsesrenten å løpe. Vær også oppmerksom på at forsinkelsesrenten kommer i tillegg til den vanlige renten. For å slippe disse ekstra utgiftene, anbefaler Skattebetalerforeningen at du tar opp et lån i banken. Da unngår du i tillegg betalingsanmerkning hvis kemneren vil sikre kravet med å ta beslag i, eller fryse, en av bankkontiene dine.

Det er også verdt å vite at ved å betale tilbake skatten du er skyldig innen den 31. mai, vil du unngå at rentene begynner å løpe.
Dette varierer ut ifra kredittgiver, men som regel må du først og fremst oppfylle en aldersgrense, som er fra 18 år og oppover. Noen kredittgivere krever at du er eldre enn 18, da du blir sett som mer ansvarlig og normalt sett har en sterkere arbeidshistorikk. Et av de vanligste grunnlagene for avslag på lånesøknaden er at du har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger mot deg. Derfor krever nesten alle kredittgivere - med noen særskilte unntak - at du verken har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. En betalingsanmerkning kan stå registrert opptil fire år - og under spesielle omstendigheter lengre - men du kan kvitte deg med dem umiddelbart ved å betale tilbake gjelden som forårsaket at betalingsanmerkningen ble registrert.

Du må også regne med at kredittgiver krever at du tjener over en viss grense før de gir deg lån. Noen kredittgivere krever også at du har registrert norsk bostedsadresse, mens et utvalg kredittgivere krever medlemskap.
Det er fire spesifikke punkter som avgjør hvilke rentevilkår du blir tilbudt

- Alder
- Din kreditthistorie og nåværende gjeld
- Arbeid og utdanning
- Faste inntekter og utgifter


Disse punktene ligner på kriteriene du må oppfylle for å få innvilget lån til skattebetaling, men hovedforskjellen er om du får gunstigere rentevilkår på lånet - eller om du blir tilbudt lån i det store og hele. Det er viktig at du avgjør om du bør godta låneavtalen etter at du har regnet på rentekostnadene du må betale i løpet av lånets løpetid. Dersom det viser seg at lånet blir mye dyrere enn først antatt, kan det være lurt å ikke godta låneavtalen.
Beløpet du kan låne varierer fra bank til bank, men det er mulig å få lån til skattebetaling fra 5000 kroner opptil 600.000 kroner. Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Totalkostnaden på lånet øker med antall år du velger å nedbetale over.

Du får ikke nødvendigvis innvilget lånesummen du søker om, da dette avgjøres basert på din lånesøknad samt en kredittvurdering som kredittgiver gjør av deg. I noen tilfeller kan du bli tilbudt en lavere lånesum enn du først søkte om, og det er da opp til deg om du vil godta dette tilbudet fra kredittgiver.
Ja, dette er mulig. Du får en prosentandel (25% i 2016) av rentekostnadene på lånet i skattebesparelse - som må føres opp i post 3.3.1 i din selvangivelse. Du får også skattefradrag på lånegebyrer, deriblant etableringsgebyr på et nytt lån. Dersom skattekontoret ber om det, må du sende inn dokumentasjon på beløpene.

Vær oppmerksom på at du ikke får rentefradrag på rentetillegg på restskatt, inkassogebyr og omkostninger i forbindelse med inkasso, eller renter som ikke er betalt i tidsperioden selvangivelsen gjelder for (så lenge de ikke inngår i bokføringspliktig virksomhet).
Nei. Lån til skattebetaling er et forbrukslån, og banken tar derfor ikke pant i eiendeler. Dette betyr også at rentesatsen er høyere enn ved lån med sikkerhet, så derfor bør du betale tilbake det du skylder så raskt du kan. På denne måten unngår du å betale for mye i rentekostnader.
Samlino.no gjør det enkelt for deg å sammenligne alle lån til skattebetaling i Norge, fordi vi beregner den effektive renten for deg på alle lånene. Dette er den beste indikasjonen på hva du faktisk må betale dersom du får innvilget lånesøknaden. Svar på noen få spørsmål angående deg og dine behov, og vi forteller deg hvilke lån som er aktuelle og hva det vil koste deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.