Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Caravanlån

Drømmer du om et feriehus på fire hjul? En bobil eller en campingvogn gir deg fleksibilitet på reisen, og vil garantert bringe mye glede til familien.
Caravanlån Å kjøpe en caravan er imidlertid er et stort steg, med en forpliktelse til å investere en god del penger. Du bør derfor vite hva du skal se etter for å gjøre et godt kjøp.

Hvorfor velge brukt caravan? For deg som er ute etter din første campingvogn, vil det ofte svare seg å kjøpe den brukt. Å kjøpe vognen brukt tillater deg å starte eventyret til en mer overkommelig pris i forhold til en ny caravan. I tillegg vil en brukt vogn være billigere i form av verditap og avskrivning. Vanligvis halveres verdien på en caravan etter 5 år, og faller så til ca. 40% etter 10 år. Etter dette går verdien langsomt nedover til ca. 5-10% av nyverdi etter 20 år. Dersom du kjøper caravanen ny vil du altså risikere å tape mye penger om du til slutt skulle ønske å selge den.

Når du vurderer om en ny eller brukt campingvogn er riktig for deg, bør du også tenke over dine reiseplaner. Hvis du planlegger å reise på helgeturer i nærområder og kun noen få lengre familieturer, så er vil en brukt campingvogn sannsynligvis være den rette investeringen for deg.

Forholdsregler ved kjøp av en brukt caravan

Ifølge Forbrukerombudet er det i hovedsak to problemer som oppstår ved kjøp av brukt campingvogn. Det første problemet er knyttet til fukt og råte i vognen og det andre har å gjøre med plasskontrakt. For å unngå disse problemene er det viktig å ta visse forholdsregler før du bestemmer deg for å kjøpe en brukt caravan. «Det viktigste er å bruke skriftlig kontrakt og få campingvogna sjekket for fukt og vannlekkasje, så er du dekket mot det meste», sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Sjekk vognen for fukt
Eldre caravaner som har opplevd regntunge dager vil ofte ha en del fuktskader. Selger skal opplyse om dette, men dersom vognen er gammel og den selges av en privatperson, har vedkommende gjerne ikke særlig kunnskap om fukt. Kjøpsloven gir begrensede rettigheter i forhold til forbrukerkjøpsloven, og du kan dermed ikke kreve de samme opplysningene og kunnskapen av en privatperson som av en profesjonell selger.

Kjøper dere en campingvogn med skjulte fuktskader, kan dette fort bli en dyr affære å ordne opp. Før du skriver under på kontrakten bør du derfor ansette noen som kan måle fuktigheten i vognen for deg. Det finnes flere firmaer som tilbyr fuktmåling. Har du selv en fuktmåler kan denne også brukes for å få en anelse om campingvognens tilstand.

Få en god plasskontrakt
Når du kjøper en campingvogn brukt følger ofte plassen med, og i disse tilfelle er det viktig å skrive en god plasskontrakt. Ifølge Forbrukerrådet oppstår det konflikter med plasskontrakten fordi disse ofte er muntlige, og med dårlige vilkår for leietaker. Det finnes ingen standardregler når det gjelder plasskontrakt, men du er som forbruker beskyttet mot urimelige vilkår. Skal du overta en campingplass bør du likevel skrive en ordentlig kontrakt.

For å unngår problemer med plasskontrakten anbefaler Forbrukerombudet å bruke denne sjekklisten:
  • Hvordan kan man si opp plassen?
  • Er leien løpende eller tidsbegrenset?
  • Hvordan reguleres leien?
  • Hva slags forpliktelser har leietaker og utleier?
  • Hva sier ordensreglene?

Husk også at dersom du betaler et depositum for plassen bør dette settes inn på en egen depositumskonto. Slik får du som forbruker har en viss kontroll over pengene.

forbrukerombudets hjemmesider finner du også en kontraktmal du kan bruke ved kjøp og salg av brukt caravan. Få en god plasskontrakt
Vær varsom for eventuelle heftelser
Før du finansierer caravanen du ønsker deg, bør du være helt sikker på at det ikke allerede er heftelser i den. Dette er viktig fordi heftelser følger caravanen – ikke eieren! I verste fall kjøper du en caravan som senere blir innkrevd for å dekke gjeld den forrige eieren har misligholdt. Det er ditt ansvar å forsikre deg om eventuelle heftelser før du tar selger i hånden.

Heldigvis er det enkelt å sjekke dette. Alt du trenger å gjøre er å besøke Brønnøysundregistrene sine nettsider og oppgi registreringsnummeret på caravanen. Vær oppmerksom på at Brønnøysundregistrene ikke kan kontrollere validiteten til et registreringsnummer. Dette kan du derimot gjøre ved å kontakte Statens vegvesen.

Låne penger til caravan

Dersom du skal kjøpe caravan og har behov for å låne penger, anbefaler vi å sammenligne lånetilbud blant de ulike leverandørene for å finne det beste tilbudet for dine behov. På våre sider hjelper vi deg med å sammenligne caravanlån fra over 20 ulike banker for å finne det beste tilbudet for deg. Vår sammenligningstjeneste fungerer som en lånekalkulator hvor du kan velge lånebeløpet og nedbetalingstiden du selv ønsker, og får vite den gjennomsnittlige effektive renten for hver leverandør.

Caravanlån på våre sider stilles uten sikkerhet, som betyr at du ikke trenger å sette pant i kjøpet eller andre eiendeler for å dekke lånet. På den annen side betyr det også at renten kommer til å være satt høyere enn for sikrede lån, da caravanlån er det samme som forbrukslån. Derfor er det viktig å betale ned lånet så raskt du kan. På denne måten unngår du å betale for mye rentekostnader.

Før du bestemmer deg for hvor du ønsker å ta opp et lån, bør du tenke over hvor mye penger du har behov for å låne, og hvor lang tid du behøver for å nedbetale lånet. Dersom du får godkjent en lånesøknad vil du bli tilbudt et lånebevis. Beviset er en uforpliktet bekreftelse fra långiveren som forteller deg hvor mye du kan låne til din neste caravan. Her vil vil det også opplyses om avtalt nedbetalingstid.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye du kan låne avhenger av hvilken bank du velger å låne av. Noen tilbyr kun smålån på 5000 kroner, mens andre tilbyr opptil 600.000 kroner.
Kriteriene som bankene setter vil variere. Alle banker vil sette en nedre aldersgrense. De fleste har denne på 18 år, mens flere setter den høyere - som for eksempel 23 år. Din inntekt og hvor stabil den er spiller også en rolle. Det er heller ikke uvanlig at en kredittgiver gjør en kredittsjekk for å sjekke din betalingsevne. For eksempel vil en betalingsanmerkning gjøre det vanskeligere å få utbetalt et caravanlån, da det for banken kan virke som om du ikke har bra nok betalingsevne. Noen kredittgivere krever også at du har registrert norsk bostedsadresse, mens et utvalg kredittgivere krever medlemskap.
Normal løpetid på et caravanlån er 1 til 15 år, avhengig av hva slags nedbetalingsplan du velger. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. De aller fleste nedbetaler caravanlån på 3-5 år. Det finnes også muligheter for avdragsfrihet eller fleksibel nedbetaling av lånet, men ikke la dette bli en hvilepute da det vil alltid påløpe renter på utestående gjeld. Så vær oppmerksom på at du bør nedbetale caravanlånet så raskt du kan, slik at du unngår at det akkumuleres for mye renter.
Nei, det må du ikke. Om du bør ha kaskoforsikring avhenger veldig av hva slags type caravan du ønsker å kjøpe, din egen økonomi og erfaring. Når du tar opp et ordinært billån eller leaser en bil må du også ha full kaskoforsikring. Det gjør at forsikringen dekker alle skader på kjøretøyet. For nye caravaner er det anbefalt å ha en kaskoforsikring som dekker alle skader, da verdien på caravanen er høy. Dersom du kjøper en eldre og rimeligere caravan trenger du ikke nødvendigvis skaffe deg kaskoforsikring.
Ja, det må du! Denne er pålagt av lov og dekker personskader og andre skader du påfører andre kjøretøy, gjenstander osv., men ikke skader på egen caravan.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.