Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Lån til ferie

Mange nordmenn drømmer om varme strender og late dager. Dessverre er det ikke alltid pengene strekker til for en drømmeferie,
og noen velger derfor å benytte de ekstra midlene i kredittkortet, men uten å betale regningen i sin helhet før forfall.
Med det begynner rentene å løpe, da du låner penger fra banken som utsteder kredittkortet.


Visste du at forbrukslån har normalt lavere rente enn kredittkort?
Det betyr at hvis du kommer til å ha utestående gjeld en god stund fremover grunnet ferien, så sparer du penger på å ha et forbrukslån fremfor kredittkort.
Ferielån Vi anbefaler at du begynner tidlig med å planlegge ferien din. Jo tidligere du booker flyreise, hotell eller leiebil, desto billigere tilbud kan du finne, og dermed sparer du mest mulig på ferien din.

Det er vanlig at nordmenn tar opp forbrukslån for å dra på ferie. Tall fra SIFO viser at 17% av forbrukslån brukes til feriereiser. Et slikt lån er et alternativ til kredittkort dersom du planlegger å nedbetale lånet over tid, siden det vanligvis gir lavere renter.

Det er likevel viktig at du evner å betale tilbake ferielånet i løpet av nedbetalingstiden. Sjekk for eksempel om du får penger igjen på skatten. Mange får penger i løpet av sommermånedene, både i form av skatt og feriepenger. Du kan dermed ta opp et ferielån og nedbetale deler av eller hele lånet når du mottar disse pengene.

Hvor mye du må betale tilbake avhenger av hvilket lån du tar, og hvor mye du låner. Har du kun tenkt å låne til flybilletter og hotell, eller vil du låne lommepenger også?

I planleggingen er det viktig at du tenker fremover. Vil du klare å betale tilbake det du skylder? Vær oppmerksom på at du ikke bare vil betale tilbake selve lånebeløpet, men også renter og gebyrer. Planlegg derfor ferien godt, og ikke ta opp mer lån enn nødvendig. Hvis du tror dere kan klare dere med 20.000 kroner, så låner dere kun 20.000 kroner.

Sammenlign banker som er aktuelle for deg, og finn ut hvilke renter og gebyrer de opererer med. Det er nemlig disse kostnadene som avgjør hvor mye du vil ende opp med å betale tilbake hver måned.

Ofte stilte spørsmål

Beløpet du kan låne varierer fra bank til bank, men det er mulig å få lån til reise fra 5000 kroner opptil 600.000 kroner. Du får ikke nødvendigvis låne maksimal grense, da dette baseres ut ifra din søknad samt en kredittvurdering som blir gjort av deg. Kredittgiver kan opplyse deg om at du ikke oppfyller kravene for lånebeløpet du ba om, men at du kan få et lavere beløp dersom du ønsker dette.
Når du tar opp et lån følger renter og gebyrer, som er med på å bestemme den totale lånekostnaden. Dette er noe du bør ha i bakhodet når du tar opp et lån. Gebyrer inkluderer ofte etableringsgebyr, samt termingebyr. Etableringsgebyr varierer fra 0 kroner til 2.500 kroner, mens termingebyr varierer fra 0 kroner til 70 kroner.
Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Vær oppmerksom på at du bør nedbetale lånet så raskt du kan, da du på denne måten unngår akkumulering av renter.
Dersom du skal lånefinansiere en reise bør du vurdere hvilket lån som passer best. Noen velger å låne opp på boligen eller å søke om forbrukslån for å finansiere reisen, mens andre velger å ganske enkelt ta et kortsiktig lån på kredittkortet. Hva du bør gjøre avhenger av hvor stort lån du trenger og hvor lang tid du har tenkte å bruke på å tilbakebetale lånet.

Hvis lånebehovet er lite og du planlegger å nedbetale gjelden rask kan det være et godt alternativ å bruke et kredittkort. Velger du å betale reisen med kredittkort, vil du med mange kredittkortkort få med gratis reiseforsikring. De fleste kredittkort har en rentefri periode som normalt er på 45 dager. Du kan dermed anse disse rentefrie dagene som en mulighet til å låne penger gratis, og du slipper dermed å tenke på automatisk løpende renter og tilbakebetaling mens du er på ferie. Husk forøvrig å alltid betale utestående kreditt i sin helhet ved forfall, så du faktisk unngår rentene før de blir lagt til kredittkortregningen.

Om du velger å låne opp på boligen må du passe på at lånet ikke følger nedbetalingstiden på boliglånet da dette fort gjør lånet mye dyrere på grunn av de totale rentekostnadene som vil påløpe..

Et forbrukslån - sammenlignet med boliglån - gir deg fleksibilitet, da du ikke trenger å stille sikkerhet til lånet, men vær oppmerksom på at rentenivået er høyere for et forbrukslån. Derfor bør du betale ned lånet så raskt du klarer.
Du bør sette opp et budsjett for reisen med et overslag over alle kostnadene - inkludert transportutgifter, bokostnader, matpenger, kostnader for ulike aktiviteter og andre utgifter. Finn deretter ut hvor mye av reisekostnadene du eventuelt kan finansiere med egne sparepenger. For å dekke det utestående beløpet kan du vurdere et reiselån.
Nei, det behøver du nødvendigvis ikke. Et reiselån er det samme som et forbrukslån og du kan dermed velge hva du vil bruke pengene på, og kredittgiver trenger som regel ikke vite hva du planlegger å bruke pengene til.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.