Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Dette er et forbrukslån

Et forbrukslån blir gjerne kalt et usikret lån eller et lån uten sikkerhet, fordi du ikke behøver å stille sikkerhet i eiendeler når du tar opp lånet. I motsetning til et sikret lån, stiller du ikke pant for å få innvilget lånet. Når du ikke har pantsatt eiendeler, kan heller ikke långiver selge disse dersom lånet misligholdes.
Dette er et forbrukslån
Bruksområde
Det finnes mange grunner til å ta opp et forbrukslån. Du har kanskje hørt om oppussingslån, ferielån eller fritidslån? Vel, kjært barn har mange navn. Et forbrukslån kan nemlig brukes til hva enn du måtte ønske.
Typiske eiendeler som settes i pant ved sikrede lån er bolig eller bil. Når banken ikke har denne tryggheten i pant, tar de følgelig større risiko dersom de innvilger deg et lån. Dette er årsaken til at renten på et forbrukslån er høyere enn ved et sikret lån, der du eksempelvis har stilt huset ditt som sikkerhet for lånet.

Vilkårene for lånet er styrt av en låneavtale som spesifiserer blant annet lånebeløp, løpetid, faktureringsdato, renter og andre kostnader som for eksempel etableringsgebyr, termingebyr og fakturagebyr.

Innvilgelse av lånesøknad
Om du får innvilget din lånesøknaden vil variere ut ifra kredittgiver, men vanligvis forutsettes det at du som låntaker har en ryddig økonomi, og et rent "økonomisk rulleblad" - med andre ord ingen betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker mot deg. Enkelte kredittgivere krever også medlemskap. I tillegg må man oppfylle minimumskravene, som altså vil variere hos ulike lånetilbydere. Likevel er det noen krav som gjerne går igjen:
  • Man må være minimum 18 år
  • Man må ha bodd fast i Norge de siste 3 årene
  • Det kreves at man tjener en viss inntekt

Når du søker om lån eller kredittkort innebærer det også at du blir kredittsjekket. Dersom du kommer godt ut av en kredittsjekk, står du bedre stilt: Du får bedre lånevilkår, noe som gjør selve lånet både enklere og billigere å betjene. Selv om du kommer ut med en dårlig kredittscore, betyr ikke dette nødvendigvis at du får avslag på lånesøknaden, men du kan ende opp med en høyere rente.

Sammenlign forbrukslån
Husk at lånefinansiering gjør det du kjøper dyrere, da du betaler renter på lånebeløpet. Hvor mye dyrere lånefinansieringen blir avhenger av hvor høy kredittrente du må betale, i tillegg til gebyrer, og hvor lang tid du bruker på å nedbetale gjelden. For å holde kostnadene til et minimum, er det viktig å sammenligne forbrukslån og betingelsene i disse før du tar et valg. Vær ekstra oppmerksom på den effektive renten, den sier nemlig noe om den totale kostnaden ved lånet.

Samlino.no gjør det enkelt for deg å finne forbrukslånet som passer deg best. Samlino.no hjelper deg med å ta et velinformert valg, da du kan sammenligne forbrukslån fra over 20 banker på det norske markedet.

Raskt og uforpliktende!

Ofte stilte spørsmål

Den aller største forskjellen mellom sikret og usikret lån er at du må sette pant i et objekt ved sikret lån. Ved usikrede lån vil du dermed oppleve at det er høyere renter enn du vil få på et sikret lån.
Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Det anbefales at du betaler ned forbrukslånet så raskt som mulig, da du på denne måten unngår påløpte renter - men det viktigste er at du setter opp en nedbetalingsplan som du klarer å følge. Husk at du bør prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først. Dette betyr ikke gjelden med høyest utestående beløp, men gjelden med høyest rente- og gebyrkostnader.
Forbrukslån betaler du tilbake med renter, og det er nettopp dette kredittgiver tjener penger på. Rentekostnadene beregnes av den nominelle renten. I tillegg til renter, må du hos de fleste banker betale et etableringsgebyr for å få et forbrukslån, samt et termingebyr. Etableringsgebyr varierer fra 0 kroner til 2.500 kroner, mens termingebyr varierer fra 0 kroner til 70 kroner.

I tillegg kan andre gebyr påløpe ved spesielle tilfeller. Noen banker tar et gebyr dersom du velger å ha betalingsfrie måneder, og andre tar gebyrer for endringer i låneavtalen, som forfallsdato og nedbetalingstid.

Til slutt er det ofte gebyrer i form av papirfaktura. Derfor kan du spare penger ved å alltid velge elektroniske løsninger når du inngår en låneavtale. Det vil si at du bør signere lånepapirene med BankID, og du bør alltid be om efaktura.
Det er fire spesifikke punkter som avgjør hvilke rentevilkår du blir tilbudt.

  • Alder - kredittgiver kan se deg som mer pålitelig og betalingsdyktig desto eldre du er
  • Din kreditthistorie og nåværende gjeld - det vil bli foretatt en kredittsjekk av deg og samtidig vil de sjekke om du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker mot deg
  • Arbeid og utdanning - kredittgiver sjekker ditt nåværende arbeidsforhold samt din utdanningsbakgrunn
  • Faste inntekter og utgifter - kredittgiver sjekker om du har penger nok til å dekke lånekostnadene dersom de innvilger lånesøkaden din
Hvis du ønsker mer informasjon om disse faktorene kan du lese om dem i bloggartikkelen 4 faktorer som påvirker renten på forbrukslån.
Dersom din lojalitet med banken gir deg bedre lånevilkår, kan du absolutt vurdere å skaffe deg forbrukslån derfra. Derimot, bør du ikke skaffe deg lån fra banken din ut av lojalitet alene. I så fall anbefales det at du sammenligner forbrukslån fra andre banker så du finner de bankene som tilbyr deg best lånevilkår.
Dette varierer basert på kredittgiveren som tilbyr forbrukslånet, men vanligvis begynner du søknaden med å velge ønsket lånestørrelse, samt ønsket nedbetalingstid. Dette gir deg et anslag på hva du kan forvente i form av effektiv rente og termingebyr. Rentevilkårene du faktisk blir tilbudt varierer ut ifra din inntekt, tidligere betalingsvaner og andre faktorer. I neste trinn blir du bedt om å fylle ut informasjon om deg selv og din økonomiske situasjon. Når du har fullført dette trinnet får du vite om du har fått innvilget søknaden eller om banken krever ytterligere informasjon som kopi av selvangivelse og/eller lønnslipp før den innvilges. Dersom lånet blir innvilget blir lånedokumentene hovedsakelig sendt ut per e-post innen kort tid. Vær oppmerksom på at selve låneprosessen varierer fra bank til bank, og at beskrivelsen ovenfor kun er et eksempel på hvordan det fungerer.
Overhodet ikke! Selv om du blir tilsendt et lånetilbud har du ikke forpliktet deg til avtalen. Dermed har du mulighet til å avslå tilbudet.
De fleste kredittgivere kommer ikke til å forhandle om dette, da de setter rentenivået individuelt basert på en kredittvurdering de får gjort av deg. Til tross for dette er det i noen veldig få tilfeller mulighet for å forhandle om rentevilkårene. Dette gjelder som regel dersom du ikke er fornøyd med tilbudet, da kredittgiver ønsker å fortsette å ha deg som kunde, selv etter forbrukslånet er oppgjort.
Det første du bør gjøre er å ta kontakt med kredittgiver og forklare situasjonen din. I de fleste tilfeller vil kredittgiver jobbe med deg for å finne en felles løsning til problemet. Dette kan være å justere på terminbeløpet eller nedbetalingstiden. Dersom du ikke klarer å betale tilbake lånet til tross for samarbeid med kredittgiver, kan saken gå til inkasso og få konsekvenser i form av betalingsanmerkning. Derfor er det viktig å ta opp et forbrukslån du vet du har råd til å betale tilbake.
Ja, du har angrerett på forbrukslån. Ifølge Finansavtaleloven § 51b har du rett til å gå fra låneavtalen innen 14 kalenderdager fra dagen forbrukslånet ble utbetalt. For å trekke tilbake lånet må du gi beskjed til kredittgiver innen fristen. Det er mulig å sende en skriftlig beskjed på dette, og vær oppmerksom på at beskjeden må være sendt før fristen har utløpt. Lånebeløpet, inkludert renter, må tilbakebetales innen 30 dager.
Beløpet du kan låne vil variere fra bank til bank. Det er mulig å få forbrukslån på alt fra 5.000-600.000 kroner. Dersom du møter alle minimumskravene og har en ypperlig kredittvurdering, vil dette automatisk gi deg innvilgelse på det høyeste lånebeløpet? Svaret er nei – Vær oppmerksom på at du ikke nødvendigvis får maksimal lånekapasitet når du søker, da dette avhenger av flere faktorer, som for eksempel din inntekt. Når du sender inn din søknad vil du også måtte oppgi detaljer om din økonomi og livssituasjon. Noen kredittgivere lar deg søke om økning av lån dersom du trenger det, men i så fall må du vise at du har hatt en positiv økonomisk vekst siden sist du søkte. Dette kan innebære en lønnsforhøyelse.
De fleste banker tilbyr muligheten til å ha en medsøker når man søker om forbrukslån. Dette er en fordel, da man med en medsøker styrker lånesøknaden eller ikke har høy nok inntekt til å få et lån. En medsøker kan anses som en ekstra sikkerhet for lånet. I og med at medsøker stiller som medansvarlig på et lån søkt på av hovedsøker, betyr det at både hovedsøker og medsøker er like ansvarlige for at lånet blir nedbetalt. Sørg derfor for å ha en grundig avtale om hvordan forbrukslånet skal nedbetales for å unngå uenigheter og misforståelser underveis. Husk at man også får sin del av skattefradraget for rentene som blir betalt på forbrukslånet.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.