Slik virker Samlino.no

Hvorfor bruke Samlino.no?

100% gratis!
Raskt og enkelt
Uavhengig

Samlino.no gir deg upartisk og oppdatert informasjon om finansielle produkter. Basert på deg og dine behov viser vi deg hvilke alternativer du har, slik at du kan sammenligne og ta et informert valg – veldig enkelt og helt gratis!

Testimonial person
Med Samlino.no fant jeg enkelt kredittkortet som passet meg best. Nå får jeg cashback på alt jeg handler og sparer 400 kroner hver måned!
Leif, 29, Oslo
Spar tid og penger

Finn det billigste forbrukslånet

Vi er opptatt av at du skal spare tid og penger. Vårt kundeløfte betyr at du vil få de laveste prisene tilgjengelig på markedet.

Sammenlign forbrukslån og spar penger

Et forbrukslån er en type låneprodukt som gir deg en bestemt sum penger uten noen form for sikkerhet. At lånet er uten sikkerhet vil si at kreditoren ikke tar pant i objektet du kjøper. Det eneste som kreves er at du betaler terminbeløpene, som består av avdrag, renter og gebyrer.

Forbrukslån kan brukes til hva som helst. Noen tar et forbrukslån for å kunne pusse opp badet, andre for å finansiere drømmeferien. Det er også mulig å refinansiere annen gjeld med forbrukslån, det vil si samle andre lån til ett lån, som man bør gjøre dersom man kan oppnå en lavere effektiv rente enn det man har i dag.
Den aller største forskjellen mellom sikret og usikret lån er at du må sette pant i et objekt ved sikret lån. Ved usikrede lån vil du dermed oppleve at det er høyere renter enn du vil få på et sikret lån.
Dette varierer ut ifra kredittgiver. Først og fremst må du vanligvis oppfylle en aldersgrense, som gjerne begynner på 23 år og beveger seg oppover. I tillegg krever de fleste kredittgiverne at du ikke har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger registrert på deg. Det er et fåtall kredittgivere som tilbyr forbrukslån til kunder med dårlig betalingsevne, og de krever som regel at du setter sikkerhet i et objekt. Det er heller ikke uvanlig at en kredittgiver krever at du har en viss inntekt før de gir deg lån. Noen kredittgivere krever også at du har registrert norsk bostedsadresse, mens et utvalg kredittgivere krever medlemskap.
Beløpet du kan låne varierer fra bank til bank, men det er mulig å få forbrukslån fra 5000 kroner opptil 600.000 kroner. Vær oppmerksom på at du ikke nødvendigvis får maksimal lånekapasitet når du søker, da dette er basert på din inntekt i tillegg til andre faktorer. Noen kredittgivere lar deg søke om økning av lån dersom du trenger det, men i så fall må du vise at du har hatt en positiv økonomisk vekst siden sist du søkte. Dette kan innebære en lønnsforhøyelse.
Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Det anbefales at du betaler ned forbrukslånet så raskt som mulig, da du på denne måten unngår påløpte renter - men det viktigste er at du setter opp en nedbetalingsplan som du klarer å følge. Husk at du bør prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først. Dette betyr ikke gjelden med høyest utestående beløp, men gjelden med høyest rente- og gebyrkostnader.
Forbrukslån betaler du tilbake med renter, og det er nettopp dette kredittgiver tjener penger på. Rentekostnadene beregnes av den nominelle renten. I tillegg til renter, må du hos de fleste banker betale et etableringsgebyr for å få et forbrukslån, samt et termingebyr. Etableringsgebyr varierer fra 0 kroner til 2.500 kroner, mens termingebyr varierer fra 0 kroner til 70 kroner.

I tillegg kan andre gebyr påløpe ved spesielle tilfeller. Noen banker tar et gebyr dersom du velger å ha betalingsfrie måneder, og andre tar gebyrer for endringer i låneavtalen, som forfallsdato og nedbetalingstid.

Til slutt er det ofte gebyrer i form av papirfaktura. Derfor kan du spare penger ved å alltid velge elektroniske løsninger når du inngår en låneavtale. Det vil si at du bør signere lånepapirene med BankID, og du bør alltid be om efaktura.
Når du sammenligner forbrukslån bør du alltid sammenligne den effektiv renten til de ulike lånene. Den effektive renten er det tallet som sier noe om de totale kostnadene ved lånet, inkludert alle rentekostnader og gebyrer. Effektiv rente varierer med lånebeløpet og løpetiden, samt lånesøknaden og kredittvurderingen din.
Ja det kan du, så lenge kredittgiver tilbyr dette når du fyller ut lånesøknaden. I så fall vil personen du søker sammen med stilles som medsøker og vil dermed være like ansvarlig for å betale tilbake forbrukslånet som deg. Det er derfor viktig at medsøker forstår ansvaret som ligger bak rollen, da eventuelle betalingsanmerkninger eller andre konsekvenser også rettes mot medsøker.
Det er fire spesifikke punkter som avgjør hvilke rentevilkår du blir tilbudt.

  • Alder - kredittgiver kan se deg som mer pålitelig og betalingsdyktig desto eldre du er
  • Din kreditthistorie og nåværende gjeld - det vil bli foretatt en kredittsjekk av deg og samtidig vil de sjekke om du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker mot deg
  • Arbeid og utdanning - kredittgiver sjekker ditt nåværende arbeidsforhold samt din utdanningsbakgrunn
  • Faste inntekter og utgifter - kredittgiver sjekker om du har penger nok til å dekke lånekostnadene dersom de innvilger lånesøkaden din
Hvis du ønsker mer informasjon om disse faktorene kan du lese om dem i bloggartikkelen 4 faktorer som påvirker renten på forbrukslån.
Når du sammenligner forbrukslån bør du alltid sammenligne den effektiv renten til de ulike lånene. Den effektive renten er det tallet som sier noe om de totale kostnadene ved lånet, inkludert alle rentekostnader og gebyrer. Effektiv rente varierer med lånebeløpet og løpetiden, samt lånesøknaden og kredittvurderingen din.

Samlino.no gjør det enkelt for deg å sammenligne alle forbrukslån i Norge, fordi vi beregner den effektive renten for deg på alle lånene. Alle forbrukslånene på våre sider kommer også med et låneeksempel, som gir deg en idé på hvor mye du må betale tilbake dersom du velger hvert spesifikke lån.
Dersom din lojalitet med banken gir deg bedre lånevilkår, kan du absolutt vurdere å skaffe deg forbrukslån derfra. Derimot, bør du ikke skaffe deg lån fra banken din ut av lojalitet alene. I så fall anbefales det at du sammenligner forbrukslån fra andre banker så du finner de bankene som tilbyr deg best lånevilkår.
Dette varierer basert på kredittgiveren som tilbyr forbrukslånet, men vanligvis begynner du søknaden med å velge ønsket lånestørrelse, samt ønsket nedbetalingstid. Dette gir deg et anslag på hva du kan forvente i form av effektiv rente og termingebyr. Rentevilkårene du faktisk blir tilbudt varierer ut ifra din inntekt, tidligere betalingsvaner og andre faktorer. I neste trinn blir du bedt om å fylle ut informasjon om deg selv og din økonomiske situasjon. Når du har fullført dette trinnet får du vite om du har fått innvilget søknaden eller om banken krever ytterligere informasjon som kopi av selvangivelse og/eller lønnslipp før den innvilges. Dersom lånet blir innvilget blir lånedokumentene hovedsakelig sendt ut per e-post innen kort tid. Vær oppmerksom på at selve låneprosessen varierer fra bank til bank, og at beskrivelsen ovenfor kun er et eksempel på hvordan det fungerer.
Ja det kan du, så lenge kredittgiver tilbyr dette når du fyller ut lånesøknaden. I så fall vil personen du søker sammen med stilles som medsøker og vil dermed være like ansvarlig for å betale tilbake forbrukslånet som deg. Det er derfor viktig at medsøker forstår ansvaret som ligger bak rollen, da eventuelle betalingsanmerkninger eller andre konsekvenser også rettes mot medsøker.
Det første du bør gjøre er å ta kontakt med kredittgiver og forklare situasjonen din. I de fleste tilfeller vil kredittgiver jobbe med deg for å finne en felles løsning til problemet. Dette kan være å justere på terminbeløpet eller nedbetalingstiden. Dersom du ikke klarer å betale tilbake lånet til tross for samarbeid med kredittgiver, kan saken gå til inkasso og få konsekvenser i form av betalingsanmerkning. Derfor er det viktig å ta opp et forbrukslån du vet du har råd til å betale tilbake.
Ja du har angrerett på forbrukslån. Ifølge Finansavtaleloven § 51b har du rett til å gå fra låneavtalen innen 14 kalenderdager fra dagen forbrukslånet ble utbetalt. For å trekke tilbake lånet må du gi beskjed til kredittgiver innen fristen. Det er mulig å sende en skriftlig beskjed på dette, og vær oppmerksom på at beskjeden må være sendt før fristen har utløpt. Lånebeløpet, inkludert renter, må tilbakebetales innen 30 dager.

Vi har hjulpet mer enn 20 millioner mennesker over hele verden

Priser innhentet siste 24 timer

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.