Guide til forbrukslån

Et lån er en finansiell transaksjon mellom to parter - långiver og låntaker - der långiver gir låner en sum penger som må betales tilbake i sin helhet. Vilkårene for transaksjonen er vanligvis styrt av en låneavtale som spesifiserer blant annet lånebeløpet (også kjent som hovedstolen), løpetiden, vilkår, tilbakebetalingsdatoer, renter og andre kostnader som for eksempel etableringsgebyrer, termingebyrer og fakturagebyrer.
Det er vanligvis to typer lån som forbrukere kan få tilgang til: sikrede og usikrede lån. Forbrukslån er en form for usikrede lån.

Sikret lån er lån som krever noen form for sikkerhet i objektet som skal finansieres eller lån hvor det stiller en kausjonist. Boliglån er det vanligste eksempel på et sikret lån. Långiver har vanligvis pant i boligen, i tilfelle låntaker misligholder lånet (det vil si at betaling av terminbeløpene ikke skjer til avtalt tid). Et sikret lån er ofte sett på som mindre risikabelt av utlåner, og låntakere er vanligvis i stand til å låne et større beløp over lengre tid til lavere rente.

Usikrede lån er gitt uten sikkerhet og beslutninger om utlån er gjort på grunnlag av din inntekt og kreditthistorie. Utlånere ser vanligvis usikrede lån som mer risikofylt og vil generelt kreve høyere rente. Utlånere gir også forbrukslån for en kortere periode (vanligvis mellom 12 til 60 måneder) enn for sikrede lån.
Beløpet du kan låne varierer fra bank til bank, men det er mulig å få forbrukslån fra 5.000 kroner opp til 600.000 kroner. Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 6 måneder til 15 år.

Generelt er det lurt å begrense låneopptaket til det beløpet som du faktisk trenger og har evne til å betale på. Som en tommelfingerregel bør du begrense din totale nedbetaling av gjeld (inkludert boliglån, studielån og andre lån) til ikke mer enn 30%-40% av din brutto månedsinntekt.
Når du låner penger betaler du renter på lånebeløpet. Rentekostnadene beregnes av den nominelle renten. I tillegg til renter, må du hos de fleste banker betale et etableringsgebyr for å få et forbrukslån, samt et termingebyr. Etableringsgebyrer varierer fra 0 kroner til 2.500 kroner, mens termingebyret varierer fra 0 kroner til 70 kroner.

I tillegg kan andre gebyr påløpe ved spesielle tilfeller. Noen banker tar et gebyr dersom du velger å ha betalingsfrie måneder, og du kan også belastes gebyr dersom du velger å innfri lånet i sin helhet tidligere enn avtalt.

For å holde kostnadene til et minimum, bør du vite om alle gebyrer knyttet til et lån før du søker om lånet. Med Samlino.no får du full oversikt – vi gjør det enkelt for deg å finne forbrukslånet som passer deg best. I tillegg bør du alltid velge elektroniske løsninger når du inngår en låneavtale, da disse ofte er billigere enn papirbaserte løsninger. Det vil si at du bør signere lånepapirene med BankID, og du bør alltid be om efaktura.
Hvilket forbrukslån du bør velge avhenger av hvor mye du ønsker å låne og ønskelig løpetid på lånet. Med vår sammenligningstjeneste finner du enkelt det billigste lånet – det vil si lånet med lavest effektiv rente. Vi beregner effektiv rente for deg på alle lån som passer dine ønsker om lånebeløp og løpetid.
Først og fremst må du oppfylle minimumskravene til banken. Minimumskravene varierer fra bank til bank, men det er likevel noen krav som går igjen:
 • Du må være minimum 18 år
 • Du må ha hatt fast bopel i Norge siste 3 år
 • Du må ha en viss inntekt
 • Du må ha kontroll på egen økonomi

 • Når du søker om et forbrukslån, vil banken gjøre en kredittsjekk på det. Der vil banken få informasjon om din betalingshistorikk, inntekt, formue, gjeld og kredittscore. Ut ifra denne informasjonen tar banken stilling til om de vil gi deg et lån eller ikke. Noen banker tillater ingen betalingsanmerkninger, mens andre gir deg lån så lenge du ikke har aktive inkassosaker.

  I tillegg til ligningen din vil enkelte banker kreve at du sender inn de siste lønnsslippene dine. Alle krever at du legitimerer deg, men det kan du vanligvis enkelt gjøre med BankID.

  Ved å bruke vår sammenligningstjeneste forteller vi deg hvilke lån du møter minimumskravene til. Det er raskt og enkelt å få oversikt med Samlino.no.

  Sammenlign i tre enkle steg

  Hvorfor bruke Samlino.no?

  100% gratis!
  Raskt og enkelt
  Uavhengig

  Samlino.no gir deg upartisk og oppdatert informasjon om finansielle produkter. Basert på deg og dine behov viser vi deg hvilke alternativer du har, slik at du kan sammenligne og ta et informert valg – veldig enkelt og helt gratis!

  Testimonial person
  Med Samlino.no fant jeg enkelt kredittkortet som passet meg best. Nå får jeg cashback på alt jeg handler og sparer 400 kroner hver måned!
  Leif, 29, Oslo

  Gratis sparetips

  Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.

  Siste artikler

  Hold deg oppdatert på siste nytt om finansielle produkter og personlig økonomi. Se alle artikler.