Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Finn et lån uten sikkerhet til lav rente

For å slippe å betale unødvendig høye rentekostnader er det viktig å sammenligne lånenes betingelser opp mot hverandre før du tar et valg.
Vi sammenligner usikrede lån fra over 20 banker på det norske markedet slik at du finner det beste lån med lav rente.
Jeg trenger et lån

Dette blir et lån uten sikkerhet brukt på

Et lån uten sikkerhet er et lån hvor du ikke behøver å stille sikkerhet i eiendeler. I motsetning til et sikret lån, stiller du ikke pant for å få innvilget lånet.
Det eneste som kreves er at du betaler terminbeløpene, som består av avdrag, renter og gebyrer.

Lån uten sikkerhet kan brukes til hva som helst. Noen tar et slikt lån for å betale tannlegeregninger, mens andre finansierer nytt kjøkken. Fordelen med et lån uten sikkerhet er at det kan benyttes til akkurat det du måtte ha behov for. Du står du fritt til å bruke pengene på for eksempel kjøp av ny båt, ny bil eller ferie. Det er også mulig å refinansiere annen gjeld med dette lånet, det vil si samle andre lån til ett lån, som man bør gjøre for å prøve å oppnå lavere effektiv rente enn det man har i dag.

Ifølge en rapport SIFO har gjennomført om den økonomiske situasjonen i norske husholdninger fra 2015, viser statistikken at vi nordmenn bruker forbrukslån på følgende kategorier:

  1. Refinansiering uten sikkerhet (33%)
  2. Forbruksvarer (31%)
  3. Buffer (20%)
  4. Reise (17%)
  5. Pusse opp (14%)
  6. Bilkjøp (6%)
  7. Boligkjøp (1%)

Ofte stilte spørsmål

Mange banker som tilbyr et lån uten sikkerhet tilbyr opptil kr. 500.000,-. Enkelte banker tilbyr en lavere maksimumssum, som for eksempel kr. 50.000,-. Dette kalles gjerne for smålån eller mikrolån, og her er tilbakebetalingstiden kortere enn ved større lånesummer.

Løpetiden på lånet, altså hvor lang nedbetalingstid du kan velge, varierer fra 1 til 15 år. Selv om bankene tilbyr forbrukslån opp mot kr. 500.000,-, betyr ikke nødvendigvis at man får tilbud om denne summen når man søker om det. Hvordan du kommer ut i en kredittscore vil være med på å avgjøre hvor høyt beløp bankene er villige til å innvilge.

Man kan øke sjansene for å få innvilget et usikret lån dersom man har med seg en medsøker. Dette kan være en ektefelle, samboer, slektning eller venn som du søker om å ta opp lån sammen med. På denne måten får man gjerne en økt kredittscore, og banken får en forhøyet sikkerhet for lånet. Vær imidlertid oppmerksom på at begge søkere er juridisk ansvarlige for at nedbetalingsplanen følges.
Når du sammenligner lån uten sikkerhet bør du alltid sammenligne den effektive renten for de ulike lånene. Den effektive renten gir deg de totale kostnadene ved lånet, inkludert alle rentekostnader og gebyrer. Effektiv rente varierer med lånebeløpet og løpetiden, samt søknaden og kredittvurderingen din.
Noen banker vil tilby muligheten til å velge egen forfallsdato, slik at man kan for eksempel kan sette forfallsdato til dagen man får lønning. Likevel har de fleste banker fastsatt forfallsdato som du må forholde deg til.
Renten på et lån uten sikkerhet er flytende. Det vil si at den både kan synke og øke i løpet av perioden du låner kreditt. Dersom renten endres skal du motta skriftlig beskjed om endringen fra kredittgiver.
I enkelte tilfeller trenger banken ytterligere dokumentasjon fra deg for å kunne vurdere din søknad for lån uten sikkerhet. Dette kan inkludere dokumenter som

- Siste lønnsslipp
- Siste selvangivelse
- Signerte lånedokumenter
- Dokumenter over eventuelle andre inntektskilder (eksempelvis leieinntekter eller barnebidrag)
Dette er valgfritt, men vil styrke din lånesøknad, da begge inntektene regnes sammen. Du kan også få bedre rentevilkår dersom du søker om lån uten sikkerhet sammen med en medsøker.

Vær oppmerksom på at medsøker er like ansvarlig for å innfri lånebetingelsene som hovedsøker. Dette betyr at eventuelle inkassosaker eller betalingsanmerkninger også vil ramme medsøker.
Enkelte perioder i livet står man uten jobb. Det kan være man nettopp har fullført et kapittel i livet som et studie, eller at man en periode står uten jobb da man står mellom to jobber. I slike situasjoner kan man oppleve at pengene ikke strekker fullt til, men at man likevel har behov for penger til livsopphold. Andre ganger kan man stå i en slik situasjon, og i tillegg oppleve at ufortusette utgifter oppstår. Da kan det være behovet melder seg for å søke om et forbrukslån uten lønnslipp, og da går det an å søke om forbrukslån selv om man ikke har fast jobb.

Flere banker og kredittselskaper låner penger til det man har behov for, uten at du behøver å fremvise lønnsslipper eller ansettelsesbevis, nettopp for å kunne hjelpe i tider der en er uten fast inntekt. Senere, når man er i jobb igjen eller har annen fast inntekt, løses problemet med tilbakebetaling. I mellomperioden kan det være en løsning å ta et mindre forbrukslån som hjelp når vi trenger det, og velge å nedbetale mindre på dette i perioden hvor midlene ikke strekker helt til.
Kostnaden på et lån uten sikkerhet består av renter og gebyrer. Rentekostnadene beregnes av den nominelle renten. I tillegg til renter, må du hos de fleste banker betale et etableringsgebyr for å få et lån uten sikkerhet, samt et termingebyr. Etableringsgebyrer varierer fra 0 til 2.500 kroner, mens termingebyret varierer fra 0 til 70 kroner.

I tillegg kan andre gebyr påløpe ved spesielle tilfeller. Noen banker tar et gebyr dersom du velger å ha betalingsfrie måneder, og du kan også belastes gebyr dersom du velger å innfri lånet i sin helhet tidligere enn avtalt.

Etableringsgebyr: Dette er noe de fleste banker og utlånere krever. Dette skal dekke deres utgifter til behandling av lånesøknaden din og administrasjon av utbetaling. Etableringsgebyret vil variere fra utlåner til utlåner, men strekker seg som regel mellom 1.000 og 3.000 kroner.

Termingebyr: Betalingsterminene kan være månedlig, hvert kvartal, to ganger i året, årlig eller etter avtale med utlåner. Det er vanlig med et termingebyr som må betales på toppen av renter og avdrag på lånet.

Fakturagebyr: Enkelte utlånere pålegger også et fakturagebyr for å sende ut faktura. Uansett om alt foregår elektronisk ved at man enten tegner AvtaleGiro eller mottar fakturaen på e-post, kan man oftest ikke unngå dette gebyret.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.