Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Kjøpe MC?

Før vi snakker om finansiering er det viktig å avgjøre om du skal kjøpe ny eller brukt MC.
Dette valget kommer an på din egenkapital og ditt individuelle behov.
En ny MC kommer med ekstra trygghet, siden du kjøper den direkte fra forhandler og dermed vet at standarden er bra. I tillegg kan forhandleren legge ved en garanti for de første årene. Dersom du kjøper MC med sikkerhet i sykkelen, kreves det imidlertid at du har full kaskoforsikring, som er den dyreste formen for forsikring.

En brukt motorsykkel, derimot, er billigere. På Finn.no ligger det tusenvis av brukte MC til salgs, innenfor forskjellige prisklasser og merker. Med tålmodighet kan du finne gode kjøp på brukte MC. Bare husk å vær kritisk når du undersøker kjøretøyet og selgeren, så du ikke betaler for et produkt som er under standarden du ble lovet.

Inspisering av MC-en

På selve sykkelen er det flere ting du bør sjekke. Dersom du ikke har erfaring med MC er det lurt å ha med noen som er kyndig nok til å finne eventuelle feil eller mangler du ville oversett. Dette inkluderer:

  • Oljenivå og eventuelle oljelekkasjer
  • Bremsene
  • Clutch og gir
  • Fasthet i styret
  • Synlige skader fra velt eller kollisjon
  • Eksosanlegg
  • Motor

Disse punktene bør være hovedfokuset når du inspiserer MC-en, men vær sikker på at du sjekker alle kroker så du ikke ender opp med å angre på kjøpet i ettertid.

Sjekk heftelser og skriv kontrakt

Som med andre kjøretøy kan det være heftelser i MC-en. Dette må du derfor sjekke før du tar selger i hånden. I verste fall kjøper du en brukt MC det er satt pant i av forrige eier og får motorsykkelen tatt fra deg for å dekke panten i ettertid. Dette kan virke urettferdig, da du ikke hadde noe med panten å gjøre, men slik er loven. Derfor er det veldig viktig at du sjekker om det er heftelser i MC-en før du kjøper den. Du kan lett sjekke dette ved å sende en tekstmelding til Brønnøysundregistrene. Alt du trenger å gjøre er å sende en tekstmelding med REGNR (mellomrom) og registreringsnummer på MC til 2121.
Du bør også skrive kontrakt med selger for å forsikre deg om at alle løfter og betingelser blir opprettholdt. Du beskyttes kun av kjøpsloven når du kjøper fra privatperson, sammenlignet med forbrukerkjøpsloven når du kjøper fra forhandler. Derfor kan en kontrakt ende opp med å hjelpe deg under en eventuell tvist med selger. Kontraktmal for MC-kjøp finner du blant annet på NAF sine sider.

Finansiering

For å finansiere MC-drømmen kan det være aktuelt med et forbrukslån. Forbrukslån gir deg muligheten til å velge lengre løpetid på lånet sammenlignet med tradisjonelle MC-lån, i tillegg til at du slipper kravet om kaskoforsikring. Ved mislighold av et forbrukslån vil du bli pålagt ekstra kostnader i rente, purre- og inkassogebyrer og i verste fall betalingsanmerkninger. Det er viktig at du sammenligner forbrukslån fra ulike tilbydere for å finne billigste MC-lån med beste rente.

Vær oppmerksom på verditapet

Som alle kjøretøy, svekkes verdien av MC med alderen og derfor kan investeringen fort ruste bort hvis du ikke er forsiktig. Beregn løpetiden på lånet med verditapet av MC-en og sørg for at du betaler nok i måneden så du ikke sitter igjen med lån når du selger den. Etter flere utskiftninger med dette som resultat, vil du til slutt ende opp med mye gjeld som kan skape vanskeligheter. Lag derfor en nedbetalingsplan som du følger for å unngå restlån etter solgt MC. Husk at du kan betale ned raskere enn oppgitt dersom du ønsker det.

Ofte stilte spørsmål

Beløpet du kan låne varierer fra bank til bank, men det er mulig å få MC-lån fra 5000 kroner opptil 600.000 kroner. Det er ikke sikkert du får låne maksimal kredittgrense av kredittgiver, da dette avgjøres basert på søknaden du sender inn samt en kredittvurdering gjort av deg. I noen tilfeller vil kredittgiver opplyse deg om at du ikke oppfyller kravene for lånet du søkte etter, men at du kan få låne et mindre beløp i stedet. Det blir da opp til deg å vurdere om du ønsker å godta dette tilbudet.
MC-lånets løpetid strekker seg som regel mellom 1 til 15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Perioden du får på ditt MC-lån vil variere ut ifra lånets størrelse og din egen økonomi. Det anbefales at du betaler så mye du har kapasitet til hver måned, da dette vil korte ned løpetiden på MC-lånet. På denne måten unngår du at det samles opp for mye renter.
Kriteriene vil variere fra bank til bank. Vanligvis vil det være nødvendig å oppfylle en aldersgrense, hvor laveste alder er 18 år. Noen banker setter likevel en høyere alder, som for eksempel 23 år. Samtidig krever de fleste kredittgivere at du ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker mot deg. Det er heller ikke uvanlig at en kredittgiver krever at du har en inntekt over et visst nivå før de gir deg MC-lån. Noen kredittgivere krever også at du har registrert norsk bostedsadresse, mens et utvalg kredittgivere krever medlemskap.
Om du bør ha kaskoforsikring avhenger av hva slags type MC du ønsker å kjøpe, samt din egen økonomi og kjøreerfaringen du har. Alle kjøretøy må ha ansvarsforsikring, og det er mulig å kun ha dette. Det vil da bety at kun den involverte motpart er dekket i ulykker hvor du er ansvarlig.

En kaskoforsikring er gjerne veldig dyr, og prisene er ofte høyere om du er ung eller har en eldre MC. Ved kjøp av en splitter ny MC vil det være lønnsomt med kaskoforsikring, ettersom kjøretøyet har høy verdi. Dersom du skal kjøpe en eldre MC til eksempelvis under 60.000 kroner, bør du vurdere om du skal kjøre uten kasko og heller sette av litt i måneden til en buffer i tilfelle noe skulle skje.
Alle MC-lån du sammenligner på våre sider stilles uten sikkerhet, og kalles dermed usikrede lån. Dette betyr at du ikke må knytte opp eiendeler for å få lånet utbetalt. Et usikret MC-lån har høyere rentesats enn et sikret MC-lån, men dette trenger ikke nødvendigvis være negativt. Et sikret MC-lån krever nemlig som regel kaskoforsikring, noe som fort blir veldig dyrt - mens du greier deg med en ansvarsforsikring for et usikret MC-lån. Vit at dette varierer ut ifra verdien og alderen på motorsykkelen du skal kjøpe.
Ja, det er mulig. De aller fleste kredittgivere tilbyr MC-lån for handel mellom både forhandlere og privatpersoner. Vær oppmerksom på at kjøp og salg mellom privatpersoner kun er beskyttet under kjøpsloven, ikke forbrukerkjøpsloven. Det er derfor viktig at du sjekker kjøretøyet nøye før du tar selger i hånden. I verste fall har kjøretøyet mangler som ikke ble oppgitt av selger.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.