Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Oppussingslån - en riktig finansieringsløsning ved flere tilfeller

Planlegger du å pusse opp før salg av bolig? Eller har boligen behov for nødvendig, forefallende oppussing, men du mangler midlene som trengs?
Det er flere tilfeller et oppussingslån kan være en riktig finansieringsløsning. Før du tar et oppussingslån bør du sammenligne markedet først for å finne billigste lån til dine prosjekter.
Nye IPS kan være en god sparemulighet Å utsette utbedringer dersom det har oppstått vannlekkasje, fuktskader eller råte kan fort gjøre vondt verre. I tillegg kan oppussingen raskt bli en langt dyrere affære enn dersom man tar grep med én gang. Mangler man nok midler kan det være en riktig løsning å ta et lån til oppussingen slik at man får reparert skader før det rekker å gjøre for stor skade. Ved å handle raskt kan du spare mye.

Et annet tilfelle hvor et lån til oppussing gjør seg aktuelt er dersom man skal selge bolig og gjøre større oppussingsprosjekt eller enklere overflateoppussing for å heve taksten på boligen. Å bruke litt tid og penger på å pusse opp før salget kan bli den best betalte jobben du noen gang gjør. Dersom du i dette tilfellet ikke har nok egne oppsparte midler for å realisere oppussingsbehovene, kan du vurdere å finansiere oppussingen med et oppussingslån. Verdiøkningen på boligen kan bli såpass god at du etter endt salg har mulighet til å betale ned hele oppussingslånet med en gang, eller på kort tid.

Ikke lån mer enn du behøver

Uansett hvilket prosjekt du har framfor deg er det viktig at du tenker godt gjennom hvordan du vil at det skal se ut, hva som må gjøres og hvor mye det vil koste. Det er selvsagt stor prisforskjell på et friskt malingsstrøk på slitte overflater versus et nytt bad og kjøkken.

I tillegg varierer kostnadene med størrelsen på rommet. Et bad på 5- 6 kvm kan koste deg mellom 150.000 og 200.000 kroner, mens et bad opp mot 12 kvm kan koste deg opptil 250.000 kroner.

Det er viktig at du kun låner det du trenger. Koster oppussingen 125.000 kroner er det ikke nødvendig å ta opp et lån på 150.000 kroner. Husk at du ikke bare betaler tilbake lånebeløpet, men også renter og gebyrer. Sammenlign lån fra ulike tilbydere, se gjennom vilkårene og gjør deg kjent med nedbetalingsplanen slik at du er sikker på at du finner det beste lånet før du bestemmer deg.

Ofte stilte spørsmål

Du kan låne fra 5000 til 600.000 kroner, men dette varierer ut ifra kredittgiver. Hvor mye du kan og bør ta i lån avhenger av behovet ditt og hvorvidt du får innvilget det ønskede lånebeløpet hos banken.

Utover det så avhenger lånebeløpet av hvor stort oppussingsprosjektet ditt er og hvor stor andel av finansieringen du har behov for å låne. Å pusse opp badet ditt blir ofte mye mer kostbart enn å male en vegg. Sett opp et overslag over hvor mye oppussingen kommer til å koste før du søker om oppussingslån. Deretter bør du vurdere hvor mye av oppussingen du kan finansiere med egne oppsparte midler. Til slutt sitter du igjen med et beløp du ikke har tilgjengelig, og dette beløpet kan du vurdere å finansiere med et oppussingslån.
Nedbetalingstiden vil variere mellom de ulike bankene, men ligger som oftest mellom 1-15 år. Smålån kan ha kortere løpetid enn ett år. Selv om bankene tilbyr opptil 15 år, vil tiden du får avgjøres av størrelsen på lånet og din økonomiske situasjon. Det anbefales alltid å betale ned på lånet så fort som mulig da rentene går fra dag én. Husk at du bør prioritere å nedbetale den dyreste gjelden først, da den vil koste deg mest i rentekostnader over løpetiden på lånet.
Foruten å låne fra familie eller venner, finnes det i prinsippet to alternativer for å lånefinansiere et oppussingsprosjekt: Enten å låne opp på ditt eksisterende boliglån eller ta et usikret lån.

Banken har pant i boligen din, og det er nettopp derfor dette lånet har en mye gunstigere rente enn et usikret lån. Da blir også dine månedlige utgifter med dette lånet mindre enn ved et usikret lån. Vær likevel oppmerksom på at totalkostnadene kan bli større, da et boliglån gjerne nedbetales over 20 til 30 år. Ettersom det da påløper renter over lengre tid enn et usikret lån - som normalt sett har nedbetalingstid på 3-5 år - vil det potensielt sett bli dyrere for deg å øke boliglånet.

Hva som lønner seg - boliglån eller forbrukslån - kommer altså an på både nedbetalingstiden du velger og rentevilkårene du får på de ulike lånene. Det aller billigste er selvfølgelig å spare til oppussingsprosjektet ditt, da du slipper å betale noen renter i det hele tatt.
Nei, i utgangspunktet er det ikke noe krav om at du fremlegger kvittering på hva du har brukt pengene på. Banken tar ingen pant i det du kjøper - siden det er et usikret lån - og derfor er det heller ikke nødvendig å vise dokumentasjon på kjøpet av materialer eller håndtverkstjenester.
En oppussing kan være lønnsom for både deg og din bank, da oppussing av rom som kjøkken og bad ofte øker verdien på boligen. Utsetter du en reparasjon av eksempelvis en lekkasje på grunn av din økonomiske situasjon, vil det kunne lønne seg å ta opp et lån da skaden kan forverres over tid og bli enda dyrere.
På våre sider kan du velge hva du ønsker å låne penger til (oppussing, reise, interiør, med mer) og kan dermed enkelt sammenligne de forskjellige oppussingslånene kredittgivere over hele Norge tilbyr. Tjenesten vår er helt gratis og uforpliktende. Vær oppmerksom på at den effektive renten vist på våre sider er en gjennomsnittsrente og renten du blir tilbudt vil derfor variere ut ifra søknaden din samt en kredittvurdering som blir tatt av deg.

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.