Meny
Ring
Ring 22 95 22 95 Man-Fre 9:00-17:00

Ordliste til forbrukslån

Annuitet
Terminbeløpet, beløpet du betaler hver måned, kalles annuitet. Annuiteten inkluderer både renter og avdrag.
Annuitetslån
Et annuitetslån er et lån som nedbetales med like store terminbeløp, helt til lånet er innfridd. I begynnelsen er avdragsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etter hvert blir avdragsandelen større og renteandelen blir mindre.
Effektiv rente
Den effektive renten er et uttrykk for hva lånet koster. Effektiv rente inkluderer rentekostnader og alle gebyrer. I tillegg varierer den effektive renten med lånebeløpet og lånets løpetid, og hvor ofte lånet forrenter seg (vanligvis månedlig for norske banker). Hvordan du beregner den effektive renten er gitt av Forskrift om kredittavtaler, § 6. Den effektive renten er tallet du bør sammenligne når du skal sammenligne kostnadene ved et lån.
Fastrentelån
Et fastrentelån er en lånetype der en låntaker betaler en fast rente gjennom hele lånets løpetid. Renten forblir uendret selv om markedsforholdene endrer seg.
Flytende rente
Et lån med flytende rente er en lånetype hvor renten endres i henhold til markedsforholdene. Dersom styringsrenten endres, vil lånets rente også sannsynligvis endres. Det er vanlig at boliglån har flytende rente.
Gjeld
Gjeld er det pengebeløpet en person eller en institusjon skylder til annen institusjon.
Gjeldskonsolidering
Gjeldkonsolidering betyr å samle gjeld du har hos flere lånegivere til én lånegiver. Det kan være lurt å gjøre dersom du samlet sett vil få lavere rente enn du har i dag.
Hovedstol
Hovedstolen til lånet er det opprinnelige lånebeløpet, uten påløpte renter.
Innfrielsesgebyr
Et innfrielsesgebyr er et gebyr banken tar dersom du innfrir lånet tidligere enn avtalt. Ikke alle banker har gebyr på innfrielse, så sjekk hvilke regler som gjelder for din bank.
Kredittgrense
En kredittgrense sier hvor mye en kunde kan låne fra banken som setter kredittgrensen. Låntakeren kan maksimalt benytte seg av kreditt gitt av kredittgrensen. Derimot er det kun benyttet kreditt det skal belastes renter på.
Kredittsjekk
En kredittsjekk gjøres når du søker om lån hos en bank. De bestiller da en rapport som viser din kreditthistorie. Rapporten er et dokument utarbeidet av et kredittbyrå. Den inneholder opplysninger om inntekt, formue, gjeld og betalingshistorikk. Banker og andre långivere kan bruke denne informasjonen til å beslutte om du vil innvilge deg et lån eller ikke.
Løpetid
Løpetiden på lånet er tidslengden på lånet, det vil si hvor lang tid du skal bruke på å tilbakebetale lånet. Vanligvis har forbrukslån en løpetid fra 1-15 år.
Lånegiver / utlåner
En lånegiver er en finansinstitusjon som låner ut penger. Utlånt beløp skal tilbakebetales innen en viss tid, sammen med renter og gebyrer.
Låntaker
En låntaker er en person som tar imot et lån fra en utlåner.
Misligholde
Mislighold skjer når en lånetaker ikke innfrir sine økonomiske forpliktelser, det vil si ikke klarer å betale tilbake et lån. Å misligholde et lån kan være alvorlig, og lånetakeren kan ende opp med økonomiske problemer. Videre vil mislighold gjøre det mindre sannsynlig at du får lån i fremtiden.
Sikkerhet
Ved lån kreves det ofte at det stilles sikkerhet for lånet. Eksempelvis ved et billån vil det normalt stilles sikkerhet i bilen, som betyr at banken kan ta bilen dersom du ikke innfrir dine forpliktelser. Forbrukslån gis derimot uten sikkerhet.
Terminbeløp
Terminbeløp er beløpet du betaler hver måned til en utlåner, herunder avdrag og renter.
Usikret lån
Et usikret lån er et lån som ikke krever en sikkerhet for å få lånet. Både forbrukslån og kredittkort gis uten sikkerhet. Fordi usikrede lån utgjør en større risiko for långivere dersom låntaker misligholder, har usikrede lån ofte høyere rente enn sikret lån.
Årsavgift
Årsavgift er beløp belastet kunden på en årlig basis.

Sammenlign i tre enkle steg

Hvorfor bruke Samlino.no?

100% gratis!
Raskt og enkelt
Uavhengig

Samlino.no gir deg upartisk og oppdatert informasjon om finansielle produkter. Basert på deg og dine behov viser vi deg hvilke alternativer du har, slik at du kan sammenligne og ta et informert valg – veldig enkelt og helt gratis!

Testimonial person
Med Samlino.no fant jeg enkelt kredittkortet som passet meg best. Nå får jeg cashback på alt jeg handler og sparer 400 kroner hver måned!
Leif, 29, Oslo

Gratis sparetips

Få de beste sparetipsene rett i innboksen din ved å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Siste artikler

Hold deg oppdatert på siste nytt om finansielle produkter og personlig økonomi. Se alle artikler.